Nastavljeno suđenje Šariću, tema prisluškivani razgovori

0
64

U Specijalnom sudu u Beogradu jutros je nastavljeno suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe zbog sumnje da su organizovali krijumčarenje 5,7 tona kokaina, a na početku pretresa diskutuje se da li presretnute telefonske komunikacije mogu da budu dokaz u postupku.

Predsednik sudskog veća sudija Siniša Petrović istakao je da to veće smatra da ne postoji smetnja za početak izvođenja dokaza iz presretnutih telefonskih komunikacija Šarićevih saradnika, na šta je branilac advokat Radoslav Baćović ponovio predlog da se razgovori odbace kao dokaz, jer su istražni organi, po mišljenju odbrane, do njih došli na nezakonit način.

“Ako danas krenemo da slušamo te razgovore, pa da ih komentarišemo, pa vi naposletku odlučite da nisu u skladu sa zakonom, zašto smo ih slušali? Ali ako odlučite da su te mere u skladu sa zakonom, mi ćemo biti lišeni prava na žalbu, i ostaće nam pravo na žalbu samo u drugostepenom postupku na presudu”, objasnio je Bačević.

On je dodao da bi bilo korektno da sudsko veće, pre početka slušanja prisluškivanih razgovora, odluči da li je način na koji se došlo do tih snimaka bio u skladu sa zakonom, kako bi odbrana imala pravo žalbe na takvu odluku.

Šarić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački, kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova. On tada nije želeo da detaljno iznosi odbranu.

Po šest spojenih optužnica, optuženo je ukupno 37 članova Šarićeve grupe. U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje toj grupi zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Ðoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

U drugom postupku, koji se nastavlja u maju, Šariću se sudi za pranje 22 miliona evra u Srbiji.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here