Nastavljena konstitutivna sednica,odata pošta Krkobabiću

0
51

U Skupštini Srbije danas je nastavljena konstitutivna sednica na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednik parlamenta, potpredsednici i radna tela i time završeno formiranje najvišeg zakonodavnog tela.

Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom predsedniku PUPS i potpredsedniku vlade u prošlom mandatu Jovanu Krkobabiću.

Kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković, a parlament he imati i šest potpredsednika, od kojih će dva biti iz SNS, a po jedan iz DS, NDS, SDPS i PUPS.

Kandidati za potpredsednike Skupštine iz redova SNS su Veroljub Arsić i Igor Bečić, iz DS Gordana Čomić, iz NDS Ninoslav Stojadinović, iz SDPS Vladimir Marinković i iz PUPS Konstantin Arsenović.

Prema Poslovniku o radu, o kandidatu za predsednika skupštine otvara se pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika, i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Posle izbora prvog među jednakima i potpredsednika skupštine, sutra bi trebalo da na dnevnom redu budu predlozi zakona o vladi i o ministarstvima, o kojima bi se glasalo u subotu, 26. aprila.

Novi ministri će, kako je ranije najavljeno, zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika – 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste “SVM – Ištvan Pastor”, tri sa liste “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” i dva sa liste “PDD – Riza Halimi”.

U novom sazivu biće 11 poslaničkih klubova i stranke su odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamenici poslaničkih grupa.

Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkom klubu NS – vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamenica biti Dubravka Filipovski. Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamenik Ðorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Ðurišić, njegov zamenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS.

Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Ðilas, njegova zamenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here