Mladi vide Srbiju u EU 2020. godine

0
73

U anketi kluba „Superste”, talenti iz naše zemlje smatraju da nas uspešna budućnost čeka samo ukoliko vredno radimo

Više od polovine mladih, učesnika istraživanja kluba „Superste”, uzrasta od 16 do 27 godina, vidi Srbiju u Evropskoj uniji do 2020. godine. Njih 56 odsto izrazilo je ovakav stav, dok je svaki osmi izjavio da će u narednih 10 godina naša zemlja biti na dobrom putu ka prosperitetu, sa delimično sprovedenim reformama, ali i dalje u određenim problemima, piše Politika.

Odgovarajući na pitanja u anketi prilikom apliciranja za članstvo u klub „Superste”, samo tri odsto od 151 učesnika ispitivanja iskazalo je potpuni pesimizam. Odgovarajući na pitanje da li svoju domovinu vide kao uspešnu zemlju, sa razvijenom privredom i smanjenom stopom nezaposlenosti, oni su izrazili stav da sledi period stagnacije koji će da uzrokuje još problema i usmeriti zemlju na put degradacije. Nekolicina kandidata za ulazak u klub talenata „Superste” izjasnilo se da bez obzira na trud i rad, njihova lična situacija zavisi od okolnosti u zemlji, a drugi da nas uspešna budućnost čeka samo kao produkt našeg truda i intenzivnog zalaganja.

Istraživanje je pokazalo da velika većina predstavnika današnje generacije mladih prirodnjaka, društvenjaka i umetnika želi da radi posao koji voli čak i po cenu da nisu adekvatno plaćeni. Oni su premašili grupu onih koji su rekli da su spremni na kompromis i da bi da rade bolje plaćen posao bez obzira što je manje izazovan.

Interesantno je da mladi sa visokim prosekom na studijama, talentovani za razne oblasti, ne pokazuju spremnost da se bave politikom. Iako većina kaže da su za aktivno učešće u rešavanju relevantnih problema u društvu i donošenje odluka u lokalnim zajednicama, na državnom nivou samo šest odsto njih bi pristalo na politički angažman. Tek 25 odsto njih je preciziralo da bi se angažovalo isključivo na lokalnom nivou. Ostali, društveni aktivizam vide u širokom dijapazonu oblasti od raznih radionica, seminara, medija, na fakultetima, u humanitarnim aktivnostima, i to u okviru građanskih obaveza ili stručnih organizacija.

Cilj programa kluba „Superste” jeste da promoviše i nagradi aktivne, talentovane i kreativne mlade, a nedavno sprovedeno istraživanje među kandidatima za članstvo u ovom klubu imalo je cilj da prikaže stavove mladih i ambicioznih ljudi prema aktuelnim društvenim temama.

Srbiju izdvajaju priroda, gostoprimstvo, ćevapi, rakija i tradicija

Na vrhu liste stvari koje Srbija može da ponudi, a druge zemlje ne, mladi su apostrofirali predele i prirodna bogatstva. Mlade osobe opisuju sunarodnike kao „jedan od najgostoljubljivijih naroda, sa veoma bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem”. Takođe smatraju da imamo izuzetne stručnjake. Nacionalna kuhinja – ajvar, ćevapi, gibanica, rakija, kao i tradicija i običaji zauzeli su takođe visoko mesto na listi onoga što nas izdvaja i to zbog „mešavine kultura pod uticajem suseda i viševekovnog uticaja različitih kultura”.

Sandzakhaber / izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here