Laganin krio garancije, a Dinkić ih potpisivao?

0
52

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) Božidar Laganin nije na vreme tražio naplatu za 19 bankarskih garancija od devet preduzeća, čime im je poklonio ukupno 2,3 miliona evra, piše “Blic” u današnjem izdanju.

Jedan od ilustrativnih primera, piše beogradski dnevnik, je zrenjaninsko preduzeće “Radijator”.

“Blic” navodi da je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić 9. februara 2011. potpisao ugovor kojim državna agencija SIEPA “Radijatoru” uručuje 955.000 evra. Danas je “Radijator” u blokadi od milion evra i na spisku je firmi od kojih država ne može da naplati bankarsku garanciju.

Preduzeća koja su dobila subvenciju od SIEPA položila su garancije u državnim bankama koje su u međuvremenu ugašene: Agrobanka, Metals i naslednica Razvojna banka Vojvodine.

Laganinov posao, prema prijavi na koju se poziva “Blic”, bio je da na vreme obavesti državu da su garancije nenaplative, a on je to učinio tek kada su banke otišle u stečaj. Laganin je propustio da od preduzeća kojima je SIEPA dala novac traži da zamene garancije u trenutku kada su banke otvorile postupak stečaja, a ne kada je ceo postupak završen. Na taj način je firmama koje su dobile ukupno 2,3 miliona evra poklonio novac.

Ministarstvo privrede najpre je otkrilo osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra, koje su izdale Agrobanka i Metals banka (kasnije Razvojna banka Vojvodine).

Preduzeće “Opstanak” iz Svrljiga dobilo je 60.000 evra (Laganin naplatu garancije zahtevao 29. maja 2013. od Agrobanke, a rok za prijavu istekao 16. marta iste godine).

Preduzeće LTS iz Malog Iđoša dobilo je 171.250 evra, Laganin je naplatu tražio 3. septembra 2013. Rok mu je istekao skoro šest meseci ranije. Laganin nije reagovao ni 18. aprila, kada je firma LTS pokrenula stečajni postupak. Da propust Laganina bude još veći, SIEPA je aneks ugovora sa ovim preduzećem zaključila 5. novembra 2012. u momentu kada je Agrobanka već bila u stečajnom postupku.

Laganin je 3. septembra prošle godine tražio da se od “Nišauto grupe” naplati 324.000 evra. I tu je sa reakcijom zakasnio šest meseci, pošto mu je rok bio 16. mart.

Ministarstvo privrede je kasnije otkrilo još 11 nenaplativih bankarskih garancija za šest preduzeća koja su dobila ukupno 1.744.750 evra. Pošto su garancije podnete u Agrobanci i Metals banci, one su nakon stečajnog postupka postale bezvredne.

Direktorka “Nišauto grupe” Biljana Živić kaže da je ova firma dobila novac od SIEPA dva puta.
“Prvi put smo u dve tranše dobili po 52.000 i 56.000 evra za kupovinu zemljišta, a drugi put isto toliko za obezbeđenje građevinske dozvole. Za drugu tranšu, međutim, nismo mogli da obezbedimo garancije, pa je SIEPA raskinula ugovor. Zašto ova agencija nije naplatila i zašto je Agrobanci dostavila garancije tek kad je banka otišla u stečaj, ja ne znam i ne osećam se krivom”, kaže Živić i dodaje da je firma akcionarsko društvo i da menadžment nije učlanjen ni u jednu partiju.

Kakve je propuste pravilo rukovodstvo SIEPA, govori podatak da je firma “Golden garden” iz Subotice dobila 372.000 evra subvencije na radna mesta, iako je od 2010. do 2012. imala gubitak u poslovanju od 277 miliona dinara. Firma “Leona teks” dobila je 574.000 evra iako ima samo jednog zaposlenog.

sandzakhaber / izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here