Kostić: Srbija može biti Holandija

0
59

Srbija bi mogla da ostvari deset puta veći profit od agrara ako bi značajno podigla produktivnost u toj grani, kaže vlasnik MK grupe Miodrag Kostić.

Kostić je objasnio da Srbija sa 4,5 miliona hektara ima kapaciteta za najmanje 100 milijardi dolara proizvodnje pod uslovom da produktivnost bude kao u Holandiji.

“Ako krenemo od Vojvodine koja ima oko dva miliona hektara, što je površina Holandije, samo na tom prostoru mogli bismo da ostvarimo između 60 i 70 milijardi evra, što je deset puta više nego trenutno, rekao je Kostić. On je dodao da se to ne može postići preko noći već da treba ulagati u infrastrukturu i doći do toga gde je, na primer, Holandija danas.

Kostić je na konferenciji “Agrarna politika Srbije, kazao da Srbija ima potencijal za bar pet do 10 puta veću proizvodnju nego što je potrebno za potrošnju stanovništva od sedam milion ljudi u Srbiji.

On je rekao da nije problem pronaći novac za poljoprivredu od međunarodnih institucija, ali da je problem nedostatak projekata, navodeći da je Ministarstvo poljoprivrede imalo 75 miliona evra koji su neiskorišćeni “sedeli u ministarstvu četiri godine”.

Kostić je podsetio da će Srbija dobiti kredit za poljoprivredu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ocenio da je to samo početak, naglasivši da projekte ne treba tražiti od države već od privatnika, a da država treba samo da ih koordinira.

Govoreći o aferi aflatoksin, Kostić je rekao da je afera napravljena u Srbiji i da to nikako ne može da razume.

“Mi smo tu aferu napravili kao da se aflatoksin ne dešava nigde drugde na svetu”, rekao je Kostić i dodao da se deo kukuruza mogao izvoziti u zemlje u kojima je dozvoljen nivo aflatoksina isti kao u Srbiji.

On je rekao da od toga ne treba praviti nepremostivu prepreku za srpski izvoz, a pogotovo ne afere tamo gde im mesto nije.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here