Ko će u Vladu? Tadić i Dačić dežuraju kraj telefona, Vučić još ne zove na pregovore

0
114

Nijedna partija do sada nije dobila poziv za pregovore, a gotovo sve stranke imaju predsedništva i sastanke na temu ulaska u vladu.

O eventualnom ulasku u buduću vladu i o pregovorima sa SNS sinoć se razgovaralo u sedištu NDS Borisa Tadića. Kako nam je kratko rekao funkcioner te partije Slobodan Homen, poziva iz redova naprednjaka nije bilo, uz napomenu da bi pregovori tek trebalo da budu tema razgovora unutar njihove koalicije.

Ni na adresu SPS još nije stigla pozivnica za razgovore o vladi, iako su oni prekjuče održali predsedništvo stranke na kom su odlučili da hoće u vladu sa SNS. Ipak, nezvanično nam je rečeno da će oni početi najverovatnije do kraja nedelje.

Prema nekim informacijama, lider SNS Aleksandar Vučić na razgovore o budućoj vladajućoj koaliciji pozvaće i socijaliste i NDS Borisa Tadića, a spekuliše se da bi naprednjaci, uz SVM, obe stranke voleli da vide u budućoj vladi.

Ono što se nameće kao logično pitanje jeste da li je takva koalicija moguća, s obzirom na ozbiljne sukobe koji postoje na liniji Boris Tadić – Ivica Dačić. O tome, međutim, niko juče nije želeo da govori ni u SPS-u ni u NDS-u.

U SNS još ne otkrivaju kad će tačno pregovori i ko će činiti buduću vladu.

Spajanje ministarstava

U SNS razmatraju ideju da u sledećoj vladi bude manje ministarstava nego u prošloj. Izvor “Blica” nije mogao da kaže koliko će resora imati buduća vlast, ali kaže da će najverovatnije biti spojena ministarstva rudarstva i energetike.

– Čim RIK objavi konačne rezultate izbora, biće zakazana sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti reči o početku pregovora o budućoj vladi – kaže za “Blic” Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora naprednjaka i član Predsedništva SNS. On, međutim, nije želeo da odgovori sa kim će sve naprednjaci razgovarati o formiranju nove vlade.

– Pregovori će uskoro početi. To je sve što u ovom trenutku mogu da vam kažem – navodi Nikolić.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da SNS i njen lider Aleksandar Vučić treba da odluče da li u budućoj vladi žele da podele odgovornost ili da je sami snose.

– Pred SNS je da izabere da li tu odgovornost hoće da podeli ili da je preuzme sam. Mi smo spremni za razgovore – istakao je Bajatović.

Na pitanje da li bi za SPS bio problem kada bi Vučić rekao da u vladu ne mogu PUPS i JS, Bajatović je odgovorio:

– Nema potrebe da koaliciju koja je potvrđena razbijamo na bilo koji način. Ko će biti vlast, ko opozicija u rukama je SNS.

Vuković: SNS je bolje sa DS i NDS, nego sa SPS

Deluje nelogično i namera Aleksandra Vučića da pravi širu koaliciju, iako će posle rezultata na izborima imati apsolutnu većinu u srpskom parlamentu. Đorđe Vuković iz Cesida smatra da on time, između ostalog, želi da neutrališe udare koji bi mogli da uslede ukoliko se krene u ozbiljne reforme.

– Vučić očigledno želi i da podeli odgovornost. Koalicija sa Borisom Tadićem je logična, ali nije jasno zašto se ide u savez sa socijalistima. Možda su u pitanju pritisci sa strane – navodi on.

Vuković dodaje da bi za SNS bilo najbolje da uđe u koaliciju sa DS i NDS.

– Socijalisti ne mogu da budu stožer koalicije. Podrška SPS-u može da naraste za svega nekoliko procenata. Sa druge strane, bez obzira na rezultat na izborima, demokrate imaju potencijal i ukoliko se konsoliduju, mogu da naprave ozbiljan problem naprednjacima – zaključuje on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here