AFP – Vučićev SNS favorit

0
60

BEOGRAD – Zapadne agencije prenose danas, najavljujući izbore u Srbiji, da se očekuje ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke, čiji je lider Aleksandar Vučić, kako navode, stekao ogromnu popularnost borbom protiv korupcije, hapšenjem do skora nedodirljivih tajkuna i obećanjem da će zemlju transformisati u moderno evropsko društvo.

SNS duguje veliki deo popularnosti “krstaškom pohodu” protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji predvodi Vučić i koji je rezultirao hapšenjem nekolicine donedavno nedodirljivih tajkuna i bivših ministara, ističu Frans pres (AFP) i Rojters.

Francuska agencija navodi i da je Vučić, za koga se veruje da će biti novi premijer, stekao podršku i time što se opredelio za evropski put Srbije i obećao da će transformisati zemlju u “moderno evropsko društvo”.

Rojters prenosi da ankete pokazuju da bi SNS mogao da osvoji tri puta više glasova od svog glavnog rivala, opozicione Demokratske stranke, što je, kako primećuje, vrsta dominantnosti kakva nije viđena od svrgavanja Slobodana Miloševića 2000. godine.

Ukoliko sve bude išlo po planu, Srbija će tokom Vučićevog mandata prići vrlo blizu članstvu u EU, navodi britanska agencija, nazivajući to ironijom pošto je Vučić, kako podseća, do 2008. godine bio pristalica ideologije “velike Srbije”, koja je podstakla ratove 1990-ih godina i dovela Srbiju u izolaciju i bankrotstvo.

Mada je Vučić 2008. godine raskrstio sa ultranaciolanističkim radikalima i prigrlio evropski put Srbije, prošlost ga i dalje progoni na Jutjubu, gde se na snimcima čuje kako kritikuje Zapad i hvali Ratka Mladića, optuženog pred Haškim tribunalom za genocid, napominje Rojters.

Britanska agencija ocenjuje i da je Vučić pokazao da je spreman da prizna grešku, i prenosi njegovu izjavu sa skupa u Novom Pazaru, gde je rekao da “pametni ljudi nauče nešto u životu, oni koji nisu pametni mogu da prožive tri života, a da ništa ne nauče”.
“Kritičari kažu da njegov preokret za 180 stepeni nije bio motivisan samo njegovom probitačnošću i priznanjem da je ultranacionalizam 1990-ih postao izlišan u doba mira. Neki su zabrinuti zbog Vučićeve moći i popularnosti u zemlji u kojoj postoji sklonost ka moćnicima”, prenosi britanska agencija.

Ipak, smatra Rojters, akcija spasavanja deteta iz vozila zaglavljenih u snegu u Feketiću bila je “previše dramatična za neke skeptične Srbe”, te su se ubrzo pojavile montirane fotografije Vučića u kostimu Supermena, Halka ili gologrudog na konju, poput Vladimira Putina.
“Kao i u svim dobrim šalama, i ovde postoji element istine. Posle 18 meseci u vladi, lider najjače stranke u Srbiji inspirisao je neku vrstu idolopoklonstva i prikupio vrstu moći kakvu niko nije imao posle bivšeg moćnika Slobodana Miloševića”, ocenio je Rojters.

AFP još napominje da će glavni zadatak nove vlade biti reforme, rešavanje ekonomskih problema, uključujući usvajanje novog zakona o radu, privatizacija državnih preduzeća i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here