Sledeće nedelje 20 stepeni!

0
55

Meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kažu da je pred nama veoma topao period, sa temperaturam iznad proseka za ovo doba godine.

Temperature od oko 15 stepeni Celzijusa očekuju nas krajem nedelje, tačnije od 8. februara, a onda će svakim danom bivati toplije.

“Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 13 i 17 stepeni, a jutarnje će biti iznad nule. Neće biti mraza čak ni na planinama”, kaže meteorolog Todorović.

Stanojević kaže da će u Beogradu temperature dostizati 16. podeok, dok je na jugu Srbije moguće da temperature budu i 20 stepeni Celzijusovih.

Ovakvo vreme zadržaće se do oko polovine februara. Tokom ovog perioda moguća je i kiša u pojedinim delovima zemlje.

Sa pojavom niskih temperatura vazduha, kao i formiranjem snežnog pokrivača u poslednjoj sedmici januara ozime kulture, voće i vinova loza imaju optimalne uslove za mirovanje, a niske temperature su pogodovale i pšenici i ječmu jer su infekcije tipa pegavosti i pepelnice stagnirale.

Zahvaljujući dosadašnjim dospelim padavinama, a posle otapanja snežnog pokrivača zaliha zemljišne vlage biće popravljena, što će biti od značaja za nastavak vegetacije.

Tokom perioda bilo je umerenih do jakih mrazeva na dva metra visine i u prizemnom sloju vazduha, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Srednje dnevne temperature vazduha bile su intervalu od minus devet na planinama do minus jedan u dolini Južne Morave, a zbog jakog vetra u košavskom području temperature vazduha su bile i niže.

Povremene padavine su tokom proteklog perioda zabeležene u skoro svim delovima zemlje, ali izmerene količine nisu prelazile 16 milimetara.

sandzakhaber / izvor: Mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here