Ljajić: Manja Vlada za veće reforme

1
76

Rasim Ljajić o rezultatima izbora, koalicijama, novim državnim izazovima: Ekonomija je najvažniji zadatak. Istraživanja štetna za SNS. Ne protežiram Tadića ni Đilasa. Nisam primetio da je SPS kočio

NOVOJ vladi ne sme da se da ni prvih 100 dana popusta. Ona mora da bude formirana u najkraćem roku, za mesec i po dana od izbora, i da hitno započne velike reforme u zemlji.

* Šta vas je sprečilo da sprovedete reforme kad ste bili na vlasti?

– Prethodna Vlada dostigla je maksimum. Imamo značajne rezultate u evropskim integracijama, rešavanju kosovskog pitanja, borbi protiv korupcije i kriminala. Došli smo u fazu da je neophodna sveža energija da bi se pokrenuo zamajac reformi. Rekonstrukcija nije dala očekivane rezultate i najbolje rešenje bili su izbori.

* Ko garantuje da će nova vlada imati kapacitet za velike promene?

– Verujem da ćemo dobiti malu i efikasnu vladu, sa manje partnera. A da će, s druge strane, postojati mnogo veća podrška u parlamentu. Očekujem da novi tim iskoristi pun četvorogodišnji mandat da sprovede reforme.

* Vučić se zalaže za širok politički dogovor, a vi za vladu sa manje partnera…

– Tačno je da je za sprovođenje reformi potrebna što šira podrška u društvu i u parlamentu. Ne mogu teške i ozbiljne promene da se izvedu sa 130 poslanika. Potrebno je minimum 150 poslanika za to. Ali, to ne znači da treba da imamo vladu sa 25 resora.

ČEDU OBARA ZUKORLIĆ
* NA koliko glasova računate u Sandžaku?
– Naša koalicija dobiće minimum pedeset odsto u sandžačkim opštinama.
* Ne mislite da bi vam Zukorlićev BDZS, zajedno sa LDP, mogao da pomrsi konce? – Zukorlića razumem, jer se hvata za slamku spasa. Da je izašao sam, doživeo bi drastičan poraz. Ali, ne razumem LDP, jer će ovom koalicijom više glasova da izgube nego da dobiju.
* Jeste li se već dogovorili sa Vučićem da vlada bude mala?

– Ne. To je stav moje stranke koji već godinama zastupamo. Nismo još o tome pričali.

* Koji je prvi i glavni zadatak pred novim vlastima?

– Usvajanjem važnih reformskih zakona uklonićemo prepreke za dolazak investicija i za efikasnije zapošljavanje. Ključni i najvitalniji interes zemlje je oporavak ekonomije i nemamo važniji zadatak od toga.

* Građani bi bili jako razočarani da i posle ovih „sudbonosnih izbora“ ne osete konkretan boljitak…

– Zato moramo odmah da izađemo u javnost sa ključnim prioritetima i ciljevima koji će biti ispunjeni u određenim rokovima. Suština je da do kraja sprovedemo reforme uz brigu za siromašne i ugrožene. Građani do sada nisu osetili dobitak, jer smo pravili kozmetičke izmene i trule kompromise. Sada moramo da idemo do kraja.

* Zašto koalicija sa SNS? Verujete li da baš sa njima možete podići ekonomiju?

– Reforme može da sprovede samo stranka koja ima najveću političku snagu i koja ima volju za to. SNS ima šansu da promeni prilike u Srbiji. Ako to ne uradi, platiće cenu na sledećim izborima.

VUČIĆ ĆE BITI PREMIJER
* JE li izvesno da će Vučić biti premijer?
– Mislim da je to potpuno izvesno.
* Hoće li i buduća vlada imati prvog potpredsednika? – Ne znam. To u velikoj meri zavisi od postizborne kombinatorike i dogovora. Funkcija prvog potpredsednika je nastala jer najjača stranka nije imala premijera.

* Hoćete li opet biti potpredsednik Vlade i ministar?

– O tome uopšte nismo razgovarali.

* Kakav rezultat očekujete na izborima?

– Ovo su najneizvesniji izbori do sada. Jedino se zna ko će biti prvi. Ne zna se ko će dobiti koliko glasova. Ne zna se ko će uspeti da prođe cenzus. Istraživanja su štetna za SNS, jer procene o 47 ili 48 odsto glasova stvaraju osećaj da je sve završeno, a u stvari nije završeno ništa. Važno je da motivišemo birače.

* Mislite li da i neke „stare“ stranke neće uspeti da uđu u parlament?

– Nemoguće je da svi pređu cenzus. Čak ni stranke koje su dugo na političkoj sceni uopšte nisu sigurne. Mislim da je ovo kraj jedne faze u političkom životu Srbije i početak nove. Na pomolu je novo pregrupisavanje i ukrupnjavanje političke scene.

* Da li je SPS bio kočničar reformi u zemlji?

– Nisam to primetio.

* Znači, možete opet u postizbornu koaliciju sa njima?

– O postizbornim savezima odlučivaće najjača stranka, a to je SNS. Nezahvalno je procenjivati kad ne znamo rezultate.

* Stiče se utisak da je za vašu koaliciju prihvatljiva Tadićeva NDS, a da su „loši momci“ kod Đilasa…
– Iz mojih usta nećete čuti nijednu lošu reč ni o jednoj ni o drugoj strani. Neću protežirati ni DS ni NDS.

* Zašto se stvara utisak da je vaš blok već dogovorio koaliciju sa Tadićem?

– Kako možemo unapred da dogovaramo koalicije kad ne znamo rezultate. Ne može se praviti račun bez krčmara.

* Najavljuje se vlada u kojoj će biti eksperti, izvesno je da Lazar Krstić ostaje…

– Vlada je politički organ i u njoj moraju u većini da budu jake političke ličnosti. Stručnjacima i menadžerima mora da se otvori mogućnost da posle konkursa preuzmu odgovornost za vođenje javnih preduzeća.

* Kada ćete izaći sa imenom kandidata za gradonačelnika Beograda?

– Verujem da će SNS tokom kampanje objaviti i ime kandidata za prvog čoveka glavnog grada.

* Planirate li poseban poslanički klub SDPS?

– O tome još nismo ni razmišljali ni razgovarali.

1 KOMENTAR

  1. Poštovani ministre, puno sreće na predstojećim izborima, hvala za sve što činite za grad i ceo region, i ujedno Vi ste jedina prava opcija koja garantuje boljitak i svetlu budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here