Erupcija vulkana, evakuiše se 200.000 ljudi

0
47

U spektakularnoj erupciji vulkana na planini Kelud, na indonežanskom ostrvu Javi, poginule su najmanje dve osobe a naređena je evakuacija za oko 200.000 ljudi koji žive u radijusu od deset kilometara od kratera.

Pored toga, danas je poremećen međunarodni avionski saobraćaj, a zatvoreni su međunarodni aerodromi.

Šef indonežanskog Centra za vulkanske i geološke katastrofe

Muhamad Hendrasto, rekao je da je do jučerašnje erupcije došlo samo sat i po pošto su vlasti podigle nivo pripravnosti na najviši nivo, preneo je AP.

Hendrasto je rekao da je neophodno evakuisati oko 200.000 ljudi, koji žive u 36 sela u zoni od 10 kilometara oko kratera.

U seriji erupcija na planini Kelud izbacivane su užareni prah i kamenje, što je izazvalo paniku lokalnog stanovništva.

Lokalna televizija je prikazala kako pepeo i kamenje padaju po susednim selima i ljude koji panično beže. Mnogi su kasnije pokušali da se vrate da iz kuće ponesu neke vrednije stvari, ali su morali da odustanu zbog vulkanskog materijala koji je padao poput kiše.

Smrtno su stradali muškarac i žena, oboje u 60-tim godinama, kada je vulkanski materijal pao na njihove kuće.

“Kuće su bile trošne i lako su se urušile pod težinom”, rekao je lokalni funkcioner Sutopo Purvo Nugroho.

Kompanije “Virdžin Australija” otkazala je sve svoje današnje letove iz Puketa, Denpasara, Božićnih ostrva i Kokosovih ostrva, navodeći da je bezbednost putnika na prvom mestu.

Predstavnica australijskog avio prevoznika “Kvantasa” rekla je da su današnji letovi između Džakarte i Sidneja pomereni za subotu.

Lokalne vlasti su saopštile da su male šanse da se na vulkanu dogodi još jedna snažna erupcija poput jučerašnje, a potresi oko kratera osete se i danas, dok vulkanski materijal i dalje pada po susednim selima.

U erupciji ovog vulkana 1990. godine poginulo je 30, a povređene su stotine ljudi, dok je 1919. u moćnoj eksploziji ovog vulkana, koja se čula i više stotina kilometara daleko, poginulo najmanje 5.160 ljudi.

Vulkan na planini Kelud je jedan od 130 aktivnih u Indoneziji koja se nalazi na trusnom području.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here