PREKO 2 MILIONA BOŠNJAKA U TURSKOJ ĆE DOBITI PRAVO NA OBRAZOVANJE NA BOSANSKOM JEZIKU

2
133

turska bosnjacki jezik

Turski – Ustavna komisija Velike narodne skupštine Turske će u četvrtak, 9. januara 2014. godine, detaljno razmatrati paket demokratizacije koji je predstavio premijer Recep Tayyip Erdogan.

U skladu sa prijedlozima zakona sačinjenog u 18 članova, privatnim obrazovnim institucijama će biti omogućeno da izvode nastavu na različitim jezicima i dijalektima, među kojima je i bosanski jezik.

Pored turskog jezika, različiti jezici i dijalekti će se moći koristiti i u predizbornim kampanjama političkih stranaka i kandidata. Biće ukinuto i kažnjavanje zbog upotrebe slova X, W i Q.
Političkim strankama koje osvoje više od 3 posto od ukupnog broja glasova, država će osigurati subvencije. Konačno, jedna od stavki je i predstavljanje zajedničkog predsjedavanju političkom strankom.

Podsjećamo da u Turskoj živi od 2 do 4 miliona Bošnjaka porijeklom iz BiH i Sandžaka koji su se u velikoj mjeri asimilirali

2 KOMENTARA

  1. Erdogan će ostati u našoj historiji kao najveći prijatelj Bosne i Bošnjaka ovim bi zaslužio da jedan bulevard u Sarajevu nosi njegovo ime za njegovog života a u Novom Pazaru i Rożaje čak i jedno naselje sad samo ako Bog da se ovo privede kraju!

  2. a nasa bagra bosnjacka i dalje je protiv Erdogana, a sve im daje, ne znam na ove izbore kako ce da se odluce. bagra komunisticka…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here