Ambasadori “prijatelji Sandžaka”

2
73

Novi Pazar – Novosti otkrivaju – Diplomate okupljene u neformalnom bošnjačkom kokusu zasedaju u petak posle duže pauze. Neizbežan politički kontekst, iako tvrde da im je glavni cilj privredni razvoj

 

NEFORMALNA grupa „Prijatelji Sandžaka“, koju su pre tri godine osnovale diplomate iz desetak ambasada i međunarodnih organizacija, ponovo se aktivirala posle duže pauze i na sastanku koji je zakazan za petak razmotriće situaciju u ovom delu Srbije – saznaju „Novosti“.

Članovi ovog kluba, među kojima su ambasadori SAD, Nemačke, Francuske, Britanije, Turske, Švajcarske, ali i EU, UN i OEBS, razmatraće projekte pomoći Novom Pazaru i okolnim opštinama, ali će „pretresti“ i poslednje političke događaje i bezbednosnu situaciju u tom regionu.

U ovoj organizaciji kažu da je njihov glavni cilj privredni razvoj Sandžaka, ali teško da se može izbeći i politički prizvuk njihovog angažmana. Naime, Raška oblast nije jedina u njihovom stalnom fokusu, jer slična grupa postoji i za jug Srbije, u sredinama gde su Albanci u većini. Dakle, simptomatično je što se ovi klubovi ne bave nerazvijenim područjima naše zemlje, gde su Srbi ili neki drugi narod u većini.

U Ambasadi SAD su nam potvrdili da oni veoma aktivno učestvuju u radu neformalne organizacije, kroz koju međunarodna zajednica može da detektuje probleme i koordinira pomoć kako bi se ostvarile težnje stanovnika jugozapadne Srbije:

– Snažno podržavamo ekonomski prosperitetan, politički živ i siguran Sandžak. Na sastanku biće razmatran najnoviji razvoj situacije u regionu – kaže za „Novosti“ Stiven Stark, pres ataše američke ambasade.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Fevzija Murić odbija kritike da su „Prijatelji Sandžaka“ nekakva zaverenička grupa, koja ima za cilj da kontroliše političku situaciju u ovom delu Srbije:

– Jedini cilj je da se pomogne Sandžaku da izađe iz teške ekonomske situacije.


PREDSTAVLJALI “DRŽAVU“

PROFESOR Miroljub Jevtić, urednik časopisa „Politikologija religije“, očekuje da bošnjačka kokus grupa bude sve aktivnija:

– Ambasadori velikih sila žele da imaju pregled, pa i kontrolišu situaciju u ovom delu Srbije, koja će za njih biti u sve većem fokusu, kako bude rasla internacionalizacija pitanja Raške oblasti. Podsetiću da je Organizacija islamske saradnje, najveća međunarodna organizacija posle UN, u više navrata delegacije iz Raške predstavljala kao državne.

2 KOMENTARA

  1. Koja Raska oblast? Pa onda bi se zvali ‘Prijatelji Raske oblasti’ a ne ‘Prijatelji Sandzaka’! Ovaj tekst kao da je izasao iz srpske nacionalisticke kuhinje, kada se u svemu sto ima veze sa Bosnjacima i Sandzakom smatralo za neprijateljsko. A o Jevticu kao analiticaru ove grupe ne treba trositi reci, treba samo izguglati njegovo ime i videti o kakvoj se ljudskoj ‘gromadi’ radi. Sraman clanak!

    • Nemoj tako jarane. Jevtic je jedini Srbin koji je nesto pisao o islamu,a da je dao javnu podrsku muftiji Zukorlicu u predhodnim prijedsednickim izborima. Dosao je na skup u “Sava centru” i podrzao mufrijinu opciju. Licno sam tome prisustvovao.To ne znaci da bi volio da mu muftija bude predsjedinik.Znamo mi to dobro, niti on to krije .Ali je pokazao da cijeni mufiju kao ozbiljnogog covjeka i najaceg predstavnika islama u Srbiji . Vise puta je isticao da je muftija predstavnik veceg dijela islamske zajednice i zhtijevao,koliko je to bilo u njegovoj moci da drzava Srbija to postuje. Od jednog autora knjige o “Dihadu” to je i previse.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here