Uhapšeno devet osumnjičenih za ratne zločine u BIH

0
62

Sarajevo -Po nalogu Tužilaštva BiH u koordiniranoj akciji sa policijskim djelatnicima SIPA-e, lišene su slobode 2 osobe osumnjičene za ratne zločine u Bileći, te 7 osoba osumnjičenih za ratne zločine u Kotor Varoši, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
BiH

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su lišili slobode 7 osumnjičenih na području Banjaluke i Kotor Varoši.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od mjeseca maja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno sa policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba.

Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Slobode su lišene osobe sa inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e rano jutros na području Bileće i Trebinja lišili su slobode dvije osobe koje su osumnjičene za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine na području Bileće.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni Goran Vujović, rođen 04. 05. 1959. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Miroslav Duka, rođen 06. 06. 1960. godine u općini Stolac, nastanjen u Trebinju, državljanin BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području općine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva. Osumnjičeni Goran Vujović je tada bio načelnik SJB Bileća, a Miroslav Duka komandir milicije SJB Bileća.

Oni se, konkretno, sumnjiče za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća 1992. godine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni Goran Vujović i Miroslav Duka su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

 

izvor.Avaz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here