Sanacija rečnih korita u planu od 2014.godine

0
55

vode_srbije_05.12.2013

Novi Pazar – Sastanak predstavnika gradske vlasti sa čelnicima „Srbijavode“, održan je u Novom Pazaru, kao deo plana sinhronizacije u sektoru odbrane od poplava na nivou Republike, i da bi se preciznije odredile preventivne aktivnosti u cilju minimalizacije eventualnih posledica od novih izlivanja reka.

Dragoljub Miljojković direktor Vodoprivrednog centra Morava, rekao je da, kada je o odbranama od poplava reč, subjekti na svim nivoima moraju delovati jedinstveno. „Odbrana od polava je kompleksan i odgovoran posao, koji iziskuje učešće odgovornih ljudi. Težimo da napravimo planove koji korespondiraju evropskim standardima u ovoj oblasti“.

On je rekao da su poteškoće brojne, te da „u zemlji generalno nema sluha za tretiranje pitanja odbrane od poplava. Kao jedan od najvećih problema Miljojković je naveo nedostatak finansijskih sredstava, naglasivši ipak da sanacija korita reka u Novom Pazaru jeste predviđena budžetom „Srbijavoda“.

Sastanku su , prema rečima pomoćnika gradonačelnika Fevzije Murića, prethodili razgovori u Nišu i Beogradu kojima su takođe usaglašeni neki koraci na ovom polju. „Reke Raška i Jošanica dobile su svoja korita pre tridesetak godina, otkada ništa značajnije na tom terenu nije napravljeno. Prethodna izlivanja su učinila svoje i neophodna je sanacija tih korita, što je jedan od razloga ovog sastanka. Nadam se da ćemo zajednički doprineti donošenju kvalitetnih predloga, a dobra vest je da pored finansijskog, „Srbijavode“ ima i jasan akcioni plan rešavanja problema, za čiju realizaciju je potebna podrška lokalne samouprave“.

Ozbiljnije izlivanje reka Raške, Jošanice i Ljudske dogodilo se poslednji put u martu ove godine, kada je došlo do značajnih oštećenja rečnih korita, a nivo ovode je naneo štetu i jednom broju domaćinstava u naseljima pored reka.

sandzakhaber / izvor: novipazar.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here