Sahranjen Mihail Kalašnjikov

0
156

Mikhail Kalashnikov

Čuveni ruski konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov sahranjen je danas na federalnom vojnom memorijalnom groblju u Podmoskovlju, javile su ruske agencije.

Kalašnjikov je preminuo u ponedeljak, 23. decembra, u 95-oj godinini. Poslednji put ispratili su ga članovi njegove porodice, a od Kalašnjikova se u memorijalnom kompleksu oprostio i ruski predsednik Vladimir Putin, kao i ministar odbrane Sergej Šojgu, javio je Itar-Tass.

“Opraštamo se danas sa istaknutom ličnošću, čovekom simbolom Rusije”, rekao je prvi zamenik ministra odbrane general Arkadij Bahin.
Čerka Kalašnjikova, Jelena, rekla je da je njen otac bio od onih ljudi koji su čitav život posvetili radu za dobrobit otadžbine.

“Mislim da je on bio poslednji iz plejade konstruktora oružja čije je stvaralaštvo podstakao rat”, rekla je ona, prenela je agencija RIA Novosti.

191897667552bd6fd2bcdf0563140807_v4 big

Kalašnjikov je ispraćen paljbom iz automata AK-47, poznatog i pod imenom njegovog tvorca.

Tim automatom opremljene su snage u 55 zemalja, a upisan je i u Ginisovu Knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje u svetu, navodi Itar-Tass

Posle ranjavanja 1941. godine počeo je da radi na projektu mašinke za potrebe Crvene armije, a ukupno je u njegovom konstruktorskom birou stvoreno više od stotinu modela naoružanja.

Na poslednji oproštaj sa Kalašnjikovom u Crkvi svetog Mihajla u Iževsku, gde je živeo i radio, tokom prethodna dva dana došlo je blizu 60.000 ljudi, navodi RIA Novosti.

Kalašnjikov je proglašen herojem Ruske Federacije, a dva puta herojem socijalističkog rada, dobitnik je Državne i Lenjinove nagrade, kao i različitih ordena

sandžakhaber / izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here