Dušan Petrović predlaže da Srbija bude država od 3 regiona

0
326

DUSAN PETROVIC

Predsednik partije Zajedno za Srbiju (Z Z S) Dušan Petrović izjavio je danas u Novom Sadu da će ta stranka predložiti da Srbija bude regionalna država, sastavljena iz tri regiona – Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Petrović je na sednici Inicijativnog odbora za formiranje Regionalnog odbora za Vojvodinu, koja je održana u amfiteatru Spensa, kazao da će se Z Z S zalagati da ta tri regiona u ekonomskoj politici, prosveti i zdravstvu imaju veća ovalšćenja i veću vlast nego što to, kako je kazao, ima Vojvodina danas.

Sa druge strane, kako je rekao Petrović, centralna država, koja će biti snažna i onoliko velika koliko je potrbno, odnosno najjeftija moguća, baviće se spoljnim poslovima, unutrašnjim poslovima, pravosuđem, monetarnom politikom i bezbednošću.

Po njegovim rečima razvoj Srbije je u središtu politike Zajedno za Srbiju i po tome se Z Z S, kako je istakao, razlikuje od svih drugih plitičkih partija, te da su u toj partiji uvereni da Srbija sa svojim prirodnim resursima i ogromnim ljudskim potencijalom može da bude zemlja u kojoj je moguće organizovati dobar život.

„Naša politika je tri i po milona malih koraka, podržavamo i pozdravljamo borbu za svaku veliku investiciju, za svaki veliki korak u ekonomiji, ali kako vidite ne ide nam baš najbolje i to ne samo u ovih poslednjih godinu i po dana već nam ne ide dobro poslednjih 25 godina. Tri i po miliona malih koraka znači perspektivu za svaku porodicu koja živi u Srbiji, znači borbu da svako dobije jasan plan kako da živi bolje nego što živi sada“, rekao je Petrović.

Po njegovim rečima takvu politiku nije moguće voditi u centralizovanoj državi kakva je Srbija danas pa će, kako je kazao, Z Z S predložiti promenu Ustava kako bi se „uklonile sve prepreke koje stoje na putu snažnoj politici razvoja“.

Lider partije Zajedno za Srbiju je istakao da je osnivanje Regionalnog odbora za Vojvodinu prvo što je ta stranka uradila nakon formalnog registrovanja, što, po njemu
dovoljno govori koliki značaj Vojvodini pridaje ta stranka.

Govoreći o zahtevima za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora Petrović je rekao da je to u nadležnosti vladajuće većine u Skupštini AP Vojvodine, kao sto je, kako je rekao, raspisivanje vanrednih parlametarnih izbora u nadležnosti većine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

„Ono što mi predlažemo je da se prekine sa besmislenim svađama između Novog Sada i Beograda oko toga kako da podelimo svoje siromaštvo. Ja kažem da nije moguće da u Vojvodinu dođe samo sedam odsto budžeta Srbije i zbog toga treba da se menja Ustav. U Vojvodini sa stanovišta javnih poslova treba da bude potrošeno više novca nego što se troši danas“ naglasio je Petrović.

Obraćajući se prisutnima na sednici Inicijativnog odbora za formiranje Regionalnog odbora za Vojvodinu Petrović je poručio da Z Z S ima jasan plan kako da proizvodnja hrane, energetika i rudarstvo sa jedne strane, a prosveta i zdravstvo sa druge strane budu motorna sila razvoja Srbije.

„Tražimo stvaranje institucionalnog okvira za stalno učešće miliona ljudi u javnom životu, istinska samouprava od mesne zajednice do regiona, je temelj snažne, efikasne i najjeftinije moguće centralne države koju će svaki građanin osećati kao svoju“, rekao je Petrović.

Za predsednika Regionalnog odbora za Vojvodinu izabran je Tomislav Stantić, koji je rekao prisutnima da će ŽS građanima predstaviti novu politiku koja brani naše pravo da iskoristimo sve svoje potencijale.

„Ta politika se zasniva na konceptu razvoja privrede, reforme državnog uređenja i redefinisanja elementarnih vrednosti na kojima jedno zdravo društvo treba da se bazira“, kazao je Stantić.

sandzakhaber / izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here