Aja Sofija – Osmo svjetsko čudo – Muzej ili džamija?

1
398

aja-sofija---osmo-svjetsko-cudo---muzej-ili-dzamija_trt-bosanski-25149

Najposjećenija turistička atrakcija u Istanbulu je jedna od istaknutih historijskih monumentalnih građevina u cijelome svijetu. Sagradili su je kao kršćansku baziliku, u VI stoljeću nove ere, Antemije iz Trala i Isidor iz Mileta. Aja Sofija je na listi Svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa UNESCO-a. Građevina sa kupolom promjera 31 metar, godinama je bila najvelelepnija crkva u svijetu. Historičari su je nazivali i “Osmim svjetskim čudom”, a sami Bizantinci upoređivali sa nebesima i rajem.

Aja Sofija je smještena na poluostrvu Sultanahmet. Do sada tri puta mijenjala namjenu. Podignuta je 537. godine, za vladavine bizantinskog cara Justinijana. Do 1453. godine je bila centralna građevina za pravoslavlje, sve do osvajanja Konstantinopolja. Sultan Mehmet II je, nakon njegovog osvajanja, naredio da se Aja Sofija pretvori u džamiju. U Aja Sofiji je klanjan i prvi džuma namaz nakon osvajanja Grada na Bosforu, te je u naredne 482 godine bila dragulj islamskog svijeta. U Osmanskom carstvu je postala poznata pod nazivom “Velika džamija” jer je bila omiljeno mjesto za molitvu.

Nakon raspada Osmanskog carstva, 1935. godine je pretvorena u muzej.

– Debate o ponovnom pretvaranju Aja Sofije u džamiju –

Aja Sofija, trenutno muzej koji godišnje privlači tri miliona turista, povod je brojnih debata o njenoj budućoj namjeni, zbog inicijativa da joj ponovo pripadne njena primarna svrha – da bude pretvorena u džamiju.

aya_n12_alt

Zamjenik premijera Republike Turske, Bulent Arinč, nedavno je izrazio i vlastitu želja da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju, rekavši: “Gledamo ovu tmurnu Aja Sofiju i želimo da u njoj uskoro zavladaju sretni dani.”

U izjavama nekoliko turista koje smo zatekli na trgu ispred Aja Sofije, mogli su se čuti različiti stavovi o namjeni Aja Sofije.

“Bio muzej ili džamija, nema veze. Svejedno je. Ne mislim da će biti neke velike razlike,” kazao je Alevi el-Džaferi iz UAE za Anadolu Agency.

Amerikanac John Stean je pri nešto drukčijem stavu: “Mislim da bi trebala ostati muzej, kao znak poštovanja prema dvjema religijama – kršćanstvu i islamu. Već imate mnogo lijepih džamija. Rekao bih ne, ako mene pitate.”

“Veoma lijepo izgleda. Nadam se da će u budućnosti biti pretvorena u džamiju,” kaže Ibrahim Kabon, turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

sandžakhaber / izvor: trtbosanski

1 KOMENTAR

  1. Evropa je zaboravila da je Istanbul nekada bio Konstantinopolj.Srbija i ostatak hrišćanskog sveta zaboravili su poslednjeg rimskog cara Konstantina Dragaša Paleologa,… a 2013.godine navršilo 560 godina od njegove herojske smrti u odbrani Carigrada.Konstantin, po majci Srbin, bio je formalno poslednji rimski vladar „naslednik Avgusta i Konstantina“.Odnosi zapadnog i istočnog hrićanstva u vreme pada Carigrada su razlog zbog koga Evropa ne želi da se seća 1453. godine.Katolički Zapad je na „šizmatičku“ Vizantiju dosledno gledao s odbojnošću, pa i neprijateljstvom, tako da njenu istoriju, uključujući i pad u osmanlijske ruke, ne doživljava kao deo svoje istorije.Setimo se strašnog krstaškog razaranja Carigrada 1204. godine, s kojim se po okrutnosti može uporediti jedino osvajanje sultana Mehmeda 1453. godine.Značaj Carigrada bio je ogroman jer je kontrolisao Bosfor, spona Evrope i Azije. Iako je Konstantinov grad bio praktično sve što je ostalo od Romejskog carstva, njegovo osvajanje donosilo je osvajaču ne samo veliku materijalnu korist, već još veću moralnu pobedu, jer je bio simbol imperije.Zato je odgovor Konstantina Dragaša na ponudu Mehmeda Osvajača za predaju grada glasio:Predaja grada nije niti moje lično pravo niti pravo bilo kog pojedinca koji u njemu živi, jer je naša zajednička odluka da poginemo svi zajedno, a ne da spasemo svoj život.Nalik spartanskom kralju Leonidi ili srpskom knezu Lazaru, poslednji romejski car se svesno žrtvovao. Svedočanstva preživelih u bici su identična: Konstantin Dragaš je 29. maja 1453. na mestu gde su janičari provalili kapiju skinuo purpurni ogrtač i ostale carske oznake i kao običan vojnik pao u odbrani Carigrada.Skidanje vladarskih obeležja unelo je veliku zabunu među Turke koji su uzaludno tražili telo poslednjeg rimskog cara, da bi trijumfovali nad njim. Tako je stvorena legenda o „besmrtnom caru“ koji će se jednog dana vratiti kroz Zlatnu kapiju na carigradskim zidnama i povratiti slavu Konstantinopolja. ..

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here