Zakon o katastarskoj legalizaciji zakočio celo tržište nekretnina

1
72

Svi koji su poslušali Velju ne mogu da prodaju stanove!?

840099-07

Više od milion vlasnika bespravno podignutih objekata u Srbiji koji su podneli zahtev za legalizaciju ne može da proda svoje stanove i kuće jer sudovi neće da overavaju ovakve kupoprodajne ugovore, saznaje „Alo!“.

Međutim, oni građani koji se nisu odazvali pozivu Velje Ilića, ministra za građevinarstvo i urbanizam, da legalizuju svoje objekte, odnosno nisu predali zahtev za legalizaciju, još uvek mogu u pojedinim sudovima da overe kupoprodajne ugovore jer njih „ne kači“ Zakon o katastarskoj legalizaciji, pa im nije neophodan dokaz o upisu u katastarske knjige.

S druge strane, oni koji su ušli u proces legalizacije u svojim vlasničkim listovima u delu koji se odnosi na teret, odnosno hipoteku, imaju upisanu zabelešku da moraju da plate gradsko građevinsko zemljište, pa tek onda mogu da ostvare pravo na prenos vlasništva.

Dragan Simić (56) sa Zvezdare, koji već duže vreme pokušava da proda stan od 60 kvadrata, bio je neprijatno iznenađen kada je u sudskoj pisarnici saznao da ne može da overi ugovor o prodaji stana.

– Napokon sam se dogovorio sa kupcem o prodaji stana. Otišli smo da overimo ugovor i u sudu nas je sačekalo neprijatno iznenađenje. Rečeno nam je da, pošto je stan u procesu legalizacije, ne mogu da overim taj ugovor.
Otišao sam kod advokata i on je potvrdio tu informaciju. Po Zakonu o katastarskoj legalizaciji, svi objekti moraju da se upišu u knjige, a potom da se plati naknada za gradsko građevinsko zemljište i nakon toga imamo pravo da raspolažemo svojom imovinom.

U sudu su mi objasnili da zbog problema sa usklađenošću propisa oni koji nisu podneli zahtev za legalizaciju ili su to učinili pre donošenja Zakona o katastarskoj legalizaciji mogu da overe ugovore, što znači da bi mi bolje bilo da nisam ni podnosio zahtev za legalizaciju – ogorčen je Simić.

On međutim dodaje da to dobro zvuči samo na papiru, ali da je to sada faktički nemoguće uraditi.

– Zakon o legalizaciji, koji su pre nekoliko dana verifikovali poslanici u Skupštini, predviđa da svaka lokalna samouprava odredi visinu naknada. To još nije ni ušlo u proceduru, pa je tako nemoguće platiti tu naknadu. Takođe, i katastarske službe su pretrpane poslom, pa nije moguće odraditi ni katastarsko uknjiženje bespravno podignutog objekta – ističe Simić.

Agenti: Agonija!

Agenti prodaje nekretnina ističu da su i prodavci i kupci u agoniji već više od mesec dana.
– Iako je Zakon o katastarskoj legalizaciji zamišljen kao prelaz iz nelegalnog u legalne tokove, umesto da sredi situaciju na terenu, desilo se upravo suprotno. Sada je pravi haos, a najviše strada upravo tržište nekretnina, ali i državni budžet, jer bez overe ugovora nema ni poreza od prenosa vlasništva – ističe Nevena Dimitrijević, agent prodaje.

Ministar ćuti

U Ministarstvu građevinarstva i urbanizma nismo dobili odgovor zbog čega se građanima Srbije ne dozvoljava da slobodno raspolažu svojom imovinom, što je poslednjih dana dovelo do velike krize tržišta nekretnina u Srbiji. Pitanja smo prosledili i ministru Velji Iliću, međutim, on do zaključenja broja nije odgovorio.

izvor: alo.rs

1 KOMENTAR

  1. Ziva bruka zar za ono sto je covek mukotrpno steko mora da bude izlagan dodatnim troskovima i maltretiranjem.Zar za svoju imovinu covek mora ici od suda do katastra od opstine i tako sve u krug i na kraju ono sto si steko moras dva puta da placas i tvojom imovinom opet raspolaze neko treci.Pa kakva smo to mi drzava gde je tu zakon a ko bojagi svake godine se donose amandmani ali cinimi se na stetu sirotinje jer od nekog se moraju davati plate svim onim lezilebivicima po opstinama i po fancelarijama poreskih i katasterskih sluzbi jer na jednom radnom mestu imaih bar troje.A ministarstvo samo kritikuje a sudska resenja niko vise i nepriznaje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here