Premijer Turske Erdogan u Parlamentu o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, reisu Fejziću, medresi, Nizamskoj džamiji

0
383

Ankara – Premijer Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan govoreći 19. novembra u parlamentu Turske o aktuelnoj situaciji i projektima koje Turska realizuje, u zemlji i van nje,  osvrnuo se i na pomoć koju   pružaju van svojih granica. U tom kontekstu,  govorio je i o odnosima i pomoći Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, pa je između ostalog rekao:

erdogan

“Poštovani prijatelji, dozvolite da vam prenesem dijalog između našeg potpredsjednika vlade Bekira Bozdag’a i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. U glavnom gradu Crne Gore- Podgorici, postoji gradska opština -kasaba Tuzi. U Tuzima  postoji jedno staro mezarje iz osmanskog perioda i u njemu novoobnovljena Nizamska džamija.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je potpredsjedniku Bozdagu  rekao sljedeće:

“Uvaženi potpredsjedniče, naši preci su poslali pismo za pomoć u restauraciji ove džamije 1911 godine. Nijesu dobili  odgovor, jer je  1912. godine nastupio Balkanski rat i džamija je tako ostala u jako lošem stanju. Godine 1937,  nakon što je u džamiji ubijen upravitelj kasabe Tuzi ,  džamija je zatvorena i potpuno se urušava. Kad je u Turskoj na vlast došao gospodin Tajjip ponovo smo poslali pismo za pomoć kao prije stotinu godina. I, hvala Bogu, sto godina nakon prve molbe, za njenu restauraciju uz pomoć Turske,  2011.godine, a u noći Lejletul- Kadra ponovo smo je otvorili.”

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori nastavlja, pa kaže:

” Poštovani potpredsjedniče, molimo Vas da ubuduće ne čekamo sto  godina na odgovor za naše molbe”.Suština je u tome da mi imamo svijest o prošlosti, svijjest o civilizaciji i svijest o prijateljstvu I bratstvu. Za vrijeme vladavine naše AK partije da pisma bilo od kuda i bilo od koga da dolaze,  ne čekaju sto godina već  se odmah na njih  odgovara.

U Crnoj Gori Islamska zajednica je posljednju generaciju maturanata medrese dala 1912 godine , uz nasu pomoc ponovo su dobili svoju skolu Medresu “Mehmet Fatih” koja je nakon sto godina,  2012 godine,  dala prvu generaciju.”

turska-stampa

Govor Turskog premijera o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, nekoliko puta je praćen burnim aplauzima turskih parlamentaraca.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here