Bugari zahtevaju deo teritorija Srbije

0
44

Bugarska stranka ekstremne desnice Ataka napisala je deklaraciju u kojoj od Srbije i Makedonije zahteva predaju teritorija koju naseljavaju pripadnici ove nacije!

69067-batrovci-foto-e-conkic

“Teritorije Srbije i bivše jugoslovenske republike Makedonije koje su naseljene bugarskim stanovništvom trebalo bi da pripadnu Bugarskoj!”, zahtev je koji će se danas naći pred bugarskim parlamentom.
U deklaraciji se navodi da je “potpisivanjem ponižavajućeg Nejskog sporazua 1919. ostavio veliki broj Bugara van granica matične zemlje”, te se zbog ovoga “Srbija i Makedonija ne mogu smatrati zakonskim naslednicima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.
Dalje se navodi da Srbija nije prihvaćena kao naslednica Jugoslavije od strane Ujedinjenih Nacija i međunarodne zajednice, dok Makedonija nije priznata čak ni pod ustavnim imenom.

“U skladu sa tim, Nejski sporazum više ne važi jer država sa kojom je potpisan više ne postoji. Teritorije odvojene od Bugarske ovim sporazumom moraju biti vraćene Bugarskoj”, mišljenje je stranke Ataka čiji je cilj da se ovo sprovede u delo pre nego što Srbija počne pridruženje Evropskoj Uniji i pre nego što se Makedonija pridruži Uniji.

Ovo nije prvi put da Ataka pravi incidente vezane za Srbiju.

Lider bugarske desničarke partije Ataka Volen Siderov zapretio je vladajućoj koaliciji GERB da će blokirati granicu između Srbije i Bugarske ukoliko ministarstvo inostranih poslova Bugarske ili drugi kompetentni organi ne preduzmu ništa povodom zaustavljanja autobusa sa njegovim pristalicama na granici Srbije, preneli su 2010. su bugarski mediji. Ataka je nekoliko puta zahtevala poništavanje Nejskog sporazuma, a svojevremeno su protestvovali ispred srpske ambasade u Bugarskoj.
Nejskim mirovnim sporazumom, potpisanim 27. novembra 1919. godine u gradiću Nej kod Pariza, kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) pripojene su teritorije Caribroda (Dimitrovgrad), Bosilegrada, Strumice i delovi s desne strana reke Timoka.

sandžakhaber / izvor: alo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here