Brazlci hvale selektora Bosne. Bio je bolji od Ronaldinha. Zvali su ga evropski Ziko ! (video)

0
86

62

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od glavnih tema u brazilskim medijima ovih dana.

Plasman Zmajeva u Brazil potaknuo je sportske medije u ovoj zemlji da se pozabave malom državom sa jugoistoka Evrope.

Brazilski novinar Felipe la Puerta brazilskog je javnosti, pogotovo onim mlađim, predstavio selektora BiH Safeta Sušića na sljedeći način:

“Bosna može najviše zahvaliti svom selektoru Safetu Sušiću na plasmanu u Brazil. Kako bismo shvatili zašto je Sušić tolika legenda u BiH i Evropi, moramo se vratiti malo u prošlost.

Sredinom 70-tih godina prošlog vijeka, Sušić je sa 18 godina debitovao za FK Sarajevo, a tome niko nije mogao prigovoriti jer se radilo o strašnom talentu.

61

Njegove sposobnosti na terenu bile su zapanjujuće. S lakoćom je upošljavao svoje saigrače, driblao i postizao golove. Bio je kompletan playmaker, jedan od najboljih evropskih svih vremena.

Nakon devet godina provedenih u FK Sarajevo, sa titulom najboljeg strijelce lige Jugoslavije (1989. godine, 17 golova), prešao je u Paris St. Germain.

Bio je vlasnik lopte, nju mu niko nije mogao uzeti kada krene u prodor. Koliko je Sušić bio veliki igrač, možda najbolje govori podatak da je izabran za najboljeg igrača PSG-a svih vremena. Sjetite se samo da je u ovom klubu igrao i naš Ronaldinho…

Sušić je bio fudbaler napravljen od čelika. Proveo je 19 sezona igrajući bez da je bio povrijeđen! Rijetke utakmice koje je propuštao samo zbog žutih kartona. Disciplina u igri i svlačionici bila je također njegova velika snaga.

Kada su Brazil i Jugoslavija igrali 80-tih godina prošlog vijeka, João Saldanha opisao je Sušića kao “evropskog Zica”. Kompliment na mjestu.

Prije 21 godinu je okačio kopačke o klin, a onda sa mjesta selektora odveo Bosnu i Hercegovinu na Svjetsko prvenstvo. Nije moglo biti poštenije da najbolji fudbaler ove zemlje, odvede najbolju generaciju igrača BiH na SP

SandzakHaber.net

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here