5 razloga zašto piti toplu vodu sa limunom

0
60

Praktikujte ovo – pijte čašu tople vode s limunom u jutro mjesec dana i primjetićete da može promijeniti vaš cijeli dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro pogledate u potpuno drugačijem svjetlu

lemon-water05

Svako jutro napravite vrijeme za jedan ritual koji će unaprijediti vaše zdravlje. Ujutro, nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku crijeva i tjera čovjeka već rano ujutro na stolicu.

To je tako jednostavno, a prednosti su velike. Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom:

1. Jača imuni sistem
Limuni su puni vitamina C i kalija. Vitamin C je super za borbu protiv prehlade, a kalij stimulira mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. Uravnotežuje pH
Limuni su nevjerovatno alkalna hrana, vjerovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, askorbinska kiselina ( vitamin C ) poboljšava apsorpciju željeza u tijelu.

3. Pomaže pri varenju
Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnih materija iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za varenje. Efikasno varenje smanjuje gorušicu i zatvor.

4. Čisti kožu
Vitamin C pomaže smanjiti bore i mrlje. Limun i voda čisti toksine iz krvi koja pomaže zadržati kožu čistu.

5. Pomaže pri zacjeljivanju
Askorbinska kiselina (vitamin C), koje je u limunu u izobilju, potiče zacjeljivanje rana, te je bitan nutrijent u održavanju zdravih kostiju te vezivnog tkiva. Vitamin C takođe prikazuje protivupalna svojstva.Vitamin C je bitan nutrijent u održavanju dobrog zdravlja.

izvor: 6yka.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here