Uskoro skuplji hleb, mleko, meso, komunalije…

0
52

 

119Vlada Srbije povećaće PDV na hleb, mleko, meso, komunalne usluge… sa 8 na 10 odsto, dok će na “neegzistencijalne proizvode”, poput kompjuterske opreme, PDV biti povećan sa 8 na čak 20 odsto. Koliko će zbog povećanja poreza poskupeti najosnovnije namirnice videćemo narednih dana, ali udruženja potrošača i poslodavaca ocenjuju da će dodatno biti ugrožen standard ionako osiromašenih građana, kao i da će porasti siva ekonomija.

Prema računici ministra Lazara Krstića prosečna potrošačka korpa od 65.000 zbog većeg PDV-a biće skuplja za 450 dinara, a država od ove mere očekuje dodatni prihod od 200 miliona evra. Međutim, predsednik Centra za zaštitu potrošača Vera Vida kaže da će poskupljenja biti mnogo veća.
– Poskupeće hleb, mleko, mlečni proizvodi, meso, prerađevine, jaja, med, voće, povrće, brašno, žitarice, ulje, masti i drugo. Vlada računa da će potrošačka korpa poskupeti za 450 dinara, ali verujem da će ona biti i skuplja, što će biti dodatno opterećenje za građane – kaže Vera Vida.

 

Ona ističe da će ova mera naterati građane da sve više hrane kupuje na buvljim pijacama na kojima su cene niže i do 30 odsto nego u prodavnicama.
– Sigurni smo da su te mere dobre za Vladu i popunjavanje budžeta, ali za potrošače nisu i biće dodatni udar na njihov novčanik i kućni budžet – rekla je Vida.
Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić upozorio je da će povećanje PDV-a izazvati dodatni pad prometa u prodavnicama.
– Podsećam da je prethodno povećanje PDV sa 18 na 20 odsto dovelo do dodatnog pada prodaje od četiri odsto – kaže Rajić.
Ekonomisti su podeljeni. Jedni smatraju da će povećanje PDV dodatno ugroziti najsiromašnije delove stanovništva, dok drugi veruju da povećanje PDV ne znači i da će odmah doći do poskupljenja najosnovnijih namirnica. Boško Mijatović kaže da će posle povećanja niže poreske stope PDV poskupeti sve stvari koje spadaju u tu grupu, hrana, komunalije, računari.
– Ovu mera neće bitno pogoditi one boljestojeće građane, ali siromašniji, kojima je hrana veća stavka u budžetu, mogu da očekuju pogoršanje životnog standarda – kaže Mijatović.
S druge strane, Stipe Lovreta smatra da povećanje PDV nije veliko povećanje i da ne bi trebalo bitnije da se odrazi na cene.
– Trgovci ne bi trebalo da automatski ta dva odsto prebacuju na cenu jer oni moraju da računaju i na kategoriju stanovništva sa najnižim primanjima. Ako dođe do porasta cena, time se i kategorije stanovništva sa najnižim primanjima uključuju u ovaj proces sveobuhvatne štednje – kaže Lovreta.
Olivera Ćirković iz “Univereksporta” kaže da će povećanje PDV za dva odsto podići cenu proizvoda isključivo za toliki procenat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here