Miloševićeva žena iz ljubomore zagorčavala život Jovanki Broz

0
491

mira-markovic

Poznati novinar Milomir Marić tvrdi da Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića, nikad nije voljela Jovanku Broz, i to iz čiste sujete i ljubomore.

Stradala zbog rivalke

– Mira je htjela da bude prva dama epohe, a ne da to bude Jovanka. Bez obzira na sve to, nikad nije dosegla njen nivo. Tu je još jedna činjenica – njoj je Davorjanka Paunović, inače prva Titova ljubav, bila tetka – kaže Marić za Kurir i otkriva:

– Još kad je Sloba bio u podoficirskoj školi u Zadru, Mira mu je prilikom jedne posjete rekla: „Slobodane, ovako kako sad stoji Titova slika na zidu, tako će i tvoja stajati jednog dana, i to uskoro“. I stajala je. To je jedan od razloga zašto je Jovanka u Miloševićevo vrijeme bila zaboravljena i živjela u velikoj nemaštini jer niko nije smio da se usudi da joj zbog Mire ponudi neku pomoć.

Koliko je meni poznato, nikad se nisu ni srele – kaže Marić i dodaje da se nada da će istorijska nepravda prema Jovanki biti ispravljena.

On smatra da je Udba bila opsjednuta Jovankom i, prema njegovim riječima, sada se, poslije mnogo godina, ispostavilo da su joj smještali i podmetali zato što je predstavljala prijetnju njihovim prljavim poslovima.

– Namještali su joj ljubavne afere jer su znali da neke stvari od nje ne mogu da dođu do Tita. Možda je mogla da spriječi i raspad Jugoslavije, ali mnogi drugi su željeli upravo suprotno. I uspjeli su u tome, ali strašno je što je kao žena bivšeg državnika ostavljena da živi u bijedi i nemaštini. I nikad nije ispričala svoju stranu priče, a mogla je da je proda mnogima – naglasio je Marić i dodao da su prvo Ljubičić i Dolanc, a i svi ostali, htjeli da je naprave ludom, neurotičnom i neuračunljivom ženom.

Pravili je ludom

– Sjećam se jednog bezbjednjaka koji je navodno bio zadužen da čuva njenu vilu, uvijek je govorio: „Ma Jovanka je luda“. Svi do najnižih slojeva željeli su da javnost misli da je luda i da ne zaslužuje ništa, sve do prije nekoliko godina, kad je uz pomoć Rasima Ljajića i Ivice Dačića dobila pasoš i ličnu kartu i osnovne uslove za život. Ljajić je organizovao susret Jovanke Broz i tadašnje sekretarke američke ambasade Dženifer Braš, za koji smo saznali tek iz depeša Vikiliksa – otkriva Marić.

Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, juče za Kurir nije željela da prokomentariše svoj odnos s Jovankom.

– Izvinite, ne dajem nikakve izjave – bila je kratka Markovićeva.

10 stvari koje niste znali o Jovanki

– 1. Studirala svjetsku književnost na Filozofskom fakultetu
– 2. Omiljeni cvijet joj je bio anturijum iz Indonezije
– 3. Diana Budisavljević, koja je spašavala djecu od ustaša, bila joj je rodica
– 4. Postoje tri verzije o tome kako su se Jovanka i Tito upoznali, a brak je sklopljen tajno 15. aprila 1952. u Iloku. Ona je imala 28, a on 60 godina
– 5. Od 1974. do 1988, najviši državni organi SFRJ su čak 59 puta raspravljali o Jovanki
– 6. U javnosti je posljednji put viđena s Titom 14. juna 1977. na prijemu kod premijera Norveške, dvije godine pošto se Tito već iselio iz zajedničkog doma. Nikada se nisu zvanično razveli
– 7. Tito je odbio da vidi Jovanku pred smrt
– 8. Indira Gandi je isposlovala da Jovanka prisustvuje Titovoj sahrani
– 9. Posljednje 33 godine života provela je u potpunoj izolaciji
– 10. Poslnednjih 10 dana života Jovanka je bila bez svijesti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here