Holbruk: Milošević nas je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

0
66

71

 

On nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu prije nego što snage stignu do Banja Luke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banjaluke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima

Među dokumentima koji su objavljeni iz arhive Billa Clintona i CIA-ine dokumentacije su i razgovori s nekima od ključnih aktera razgovora u Daytonu, prije svih državnog tajnika Warren Christopher i posebnog izaslanika Richarda Holbrookea koji svjedoče kako je zaustavljen napad na Banja Luku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima.

– Skoro svi u Washingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opšta ocjena u Vašingtonu je bila da nam Vašington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi – rekao je Holbruk.

Objasnio je da je zaustaviio napredovanje prema Banja Luci kada je konačno predsjednik Srbije Slobodan Milošević reagovao.

– On nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu prije nego što snage stignu do Banja Luke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banjaluke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima”, rekao je Holbrooke.

izvor(i): Agencije | Vijesti Ummeta |

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here