“Blekberi 10” dobio povrdu nemačke vlade za prenos strogo poverljivih informacija

0
92

387106_blackberry10secusmartinbenutzungde_f

Aplikacija za kontrašpijunažu “SecuSUITE” za “blekberi 10” dobilo je preliminarnu potvrdu od nemačke Savezne službe za bezbednost informacione tehnike (BSI) u pogledu bezbednosti prilikom govorne i drugih vidova komunikacije i odobrena je za prenos strogo poverljivih informacija.

SecuSUITE za “blekberi 10” jedino je rešenje odobreno za korišćenje u vladi radi bezbedne razmenu govornih i drugih vrsta podataka.

Nekoliko dana nakon lansiranja naručeno je više od 1.000 uređaja, što ilustruje visoke zahteve koje nemačka ministarstva i vladine organizacije imaju kada je reč o bezbednoj mobilnoj komunikaciji.
Osim toga, kolumbijska nacionalna policija unapređuje “blekberi” smartfone, i prelazi na “Blekberi enterprajz servis 10”.
Kompanija “Blekberi” najavila je prvog oktobra da Nacionalna policija Kolumbije unapređuje svoje “Blekberi” smartfone i prelazi na “Blekberijevo” najnovije rešenje za upravljanje mobilnim uređajima – Blekberi enterprajz servis 10.

– Nacionalna policija Kolumbije mora da bude u mogućnosti da pristupi kritičnim informacijama u svakom trenutku kako bi efikasno obavljala posao i zbog toga je “blekberi” od ključnog značaja za nju – izjavio je Eudardo Fenrandez Roho, direktor u kompaniji «Blekberi» zadužen za ovaj region.

– Platforma “Blekberi 10” obezbeđuje rešenje za upravljanje mobilnim uređajima za siguran end-to-end transfer (paketski prenos podataka između dva korisnika) i zbog toga ovoj mobilnoj platformi vlade širom sveta najviše veruju – rekao je on.

Sekusmart za “blekberi 10” bolji od konkurencije

Na testiranju u nemačkim ministarstvima novi “bezbedni” mobilni telefon “Dojče telekoma” “Simko 3” prošao je lošije od uređaja konkurencije.

“Prilikom testiranja kao mana se posebno ističe brzo pražnjenje baterije”, navodi se u dokumentu nemačkog Ministarstva za razvoj (BMZ).

“Takođe nedostaju važne funkcije, kao što su W-LAN, kamera, blutut, a ima i malu memoriju.” “Sekusmartov” konkurentski uređaj se, nasuprot tome veoma dobro pokazao, ocenjuje Ministarstvo za razvoj. Nemačka ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i ministarstvo privrede, došli su “do istih rezultata”, navodi se u izveštaju BMZ, koji je preneo magazin “Fokus”. “Sekusmart” je saopštio da su već 23 institucije, a među njima 11 ministarstva, naručile 1.200 telefona po ceni od 2.500 evra.

“Simko” telefoni su zasnovani na “Galaxy S 3”, a “Sekusmart” na “Blekberiju 10”. Telefoni “Nemačkog telekoma” su za jednu trećinu jeftiniji od uređaja konkurencije, ali imaju još jedan nedostatak: telefoniranje zaštićeno od prisluškivanja za sada ne funkcioniše. “Telekom”, doduše, ima verziju za šifrovanje govora, koju, primera radi, koriste preduzeća, ali Ministarstvo za bezbednost i informacione tehnologije za savezne organe zahteva standard SNS (bezbedno šifriranje govora nezavisno od mreže), koji će za telefone “simko” biti dostupan tek sredinom sledeće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here