Srbijanski mediji o rehabilitaciji Aćif efendije

0
170

20130913-110108.jpg

UBICA SRBA: Novopazarci rehabilituju Aćif-efendiju
U Višem sudu u Novom Pazaru juče počeo proces sudske rehabilitacije Aćif-efendije, ozloglašenog ubice Srba iz Drugog svetskog rata
BEOGRAD – Još jedna provokacija!
Bošnjačko nacionalno veće podnelo je zahtev za sudsku rehabilitaciju ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata Aćif-efendije Hadžiahmetovića, a prvo ročište održano je pre tri dana u Višem sudu u Novom Pazaru.

Podsetimo, Aćif-efendija bio je nacistički komandant Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, učestvovao je u stvaranju velike Albanije, a direktno je odgovoran za ubijanje nekoliko hiljada Srba. Zbog zasluga za organizovanje raških muslimana i borbe protiv antifašističkih snaga, dobio je od fašističke Nemačke Gvozdeni krst 2. reda.

– Efendija uživa najveći ugled i poštovanje među bošnjačkim narodom u Sandžaku i širem regionu. Zajedno s ratnim predsednikom Novog Pazara Ahmetom Daćom, streljale su ga komunističke vlasti u javnoj egzekuciji na Hadžetu 21. januara 1945. godine – ističu u BNV.

Istoričar Moma Pavlović kaže da je proces sudske rehabilitacije Aćif-efendije pokušaj destabilizacije Sandžaka.

– Reč je o kontroverznoj ličnosti, koja je sarađivala sa okupatorom i borila se za stvaranje velike Albanije, a ne za prava Bošnjaka, kako neki delovi ove nacionalne zajednice upravo žele da predstave – naglasio je Pavlović.
Analitičar Đorđe Vukadinović odluka BNV pokazuje nameru da se problem Bošnjaka vrati u medijsku žižu.

– Uvek kad se donose važne odluke o kosovskom problemu, pokušava da se nametne problem Bošnjaka u Sandžaku – kaže Vukadnović.

Odluka je na sudu

Ministarstvo pravde navodi da je doošenje rešenja o rehabilitaciji u nadležnosti Višeg suda i da ono u ovom slučaju nema zakonske mogućnosti da reaguje.
– Ukoliko je sud doneo pozitivnu odluku po lice koje je podnelo zahtev za rehabilitaciju, ono se može se obratiti za rehabilitaciono obeštećenje, o čemu odlučuje komisija Ministarstva – kažu u Ministarstvu.

Trka za zločincima

Najgore od svega jeste to što se Bošnjaci, Albanci, Srbi i Hrvati utrkuju da rehabilituju ljude koji su bili na strani fašističke Nemačke ili su počinili zločine – rekla je Aida Ćorović iz nevladine organizacije Urban in. Ćorovićeva je ponovila da smatra da je rehabilitacija Aćif-efendije i reakcija na proces rehabilitacije četničkog generala Draže Mihajlovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here