Rijaset IZBIH dao punu podršku reisu l ulemi Kavazoviću i odao priznanje Dijanetu na podršci u ujedinjenju IZ u Srbiji

5
131

Na jučerašnjoj sednici Sabora IZBIH koju je predvodio reisu l ulema Kavazović donijeti su zaključci po pitanju situacije u Sandžaku koje prenosimo u cjelosti.

 

Članovima Rijaseta je prezentirana informacija o posjeti delegacije Islamske zajednice Republici Turskoj i razgovorima o zajedničkom interesu za povratkom jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. Rijaset Islamske zajednice, izražavajući zabrinutost za stanje među muslimanima u Srbiji, je naglasio da je Islamska zajednica u Srbiji organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zbog čega Rijaset izražava trajni interes i opredjeljenje za očuvanje jedinstva Zajednice muslimana na tom području. Rijaset Islamske zajednice je ponovio da je Sporazum iz Ankare od 10. oktobra 2011. godine, kako ga je odobrio Sabor Islamske zajednice u BiH, osnova za povratak jedinstva IZ u Srbiji, te da je formiranje novih vjerskih zajednica ili očuvanje nelegalnih neprihvatljivo rješenje.

Rijaset Islamske zajednice je dao punu podršku reisu-l-ulemi za formiranje Radne grupe za razgovore u cilju povratka jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koja će po obavljenom zadatku podnijeti izvještaj reisu-l-ulemi i Rijasetu. Odajući priznanje Dijanetu (Upravi za vjerske poslove) Republike Turske na podršci u traženju rješenja za teškoće na području Islamske zajednice u Srbiji, Rijaset Islamske zajednice je donio zaključak kojim se ističe da reisu-l-ulema, postupajući po svojim ovlastima i u skladu s Ustavom IZ, ne može biti limitiran stavovima nižih organa Islamske zajednice. Također Rijaset Islamske zajednice je iskazao priznanje na uspjesima koje je postigla IZ u Srbiji na čelu sa svojim rukovodstvom i zatražio od Mešihata i Sabora IZ u Srbiji da daju svoj puni doprinos povratku jedinstva IZ u Srbiji.

Podsjetimo juče je u javnost procurelo ultimativno pismo u kojem je Sabor IZUS (Zukorlić) tražio od Kavazovića da ga zaštiti od Gormeza i Dijaneta. U pismu su se još našli i raznorazni uvjeti i zahtjevi sandžačkog muftije Zukorlića. Očito da je Sabor IZBIH koji je veća instanca od Sabora IZUS odbio zahtjeve sandžačkog muftije i dao reisu l ulemi Kavazoviću sva ovlašćenja na ujedinjenju islamskih zajednica u Sandžaku.

 

pismo avaz

Uzaključcima pobrojanim u 13 tačaka, muftija Zukorlić više je u ultimativnom nego u izvještajnom tonu od reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića zatražio ispunjenje brojnih zahtjeva.

U vrhu muftijinih prioriteta našao se zahtjev da ga reis Kavazović zaštiti od predsjednika Uprave za vjerske poslove Turske (Dijanet) Mehmeta Gormeza, kojeg Zukorlić optužuje za pritiske, miješanje u unutrašnje stvari Mešihata te za osnivanje Fonda za finansiranje protivnika Muamera Zukorlića.

 

Iako Zukorlić pismo Rijasetu IZBiH počinje riječima da Mešihat na čijem je on čelu podržava svaku inicijativu za vraćanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, sudeći prema imperativima kojima obiluje njegovo pismeno obraćanje poglavaru IZBiH, jasno je da muftija sandžački pristaje samo na rješenja koja on predlaže.

5 KOMENTARA

    • Ja ne znam sta je ovdje u siframa. Sve firke. Reis Kavazovic se otvoreno ogradio od Cericevog pulena. Mislis da je slucajno ono pismo dospelo do AVAZA? Iz dana u dan Muamer Zukorilc propada i to , hvala Allahu sam sebe urusava. Ne moze nesto sto je gradjeno 20 godina da se urusi za dan. Ali, insa'allah njegov kraj se blizi.

      • O OMERE NISI OPRAVDAO LIJEPO IME KOJE NOSIS,A PREZIME SVOJE NAPISI NEMOJ SE KRITI ZNAMO MI KOJI SI TI OMER A MUFTIJA SVESANDZACKI NIKAD JACI I NAROD JE UZ ZUKORLICA TO SHVATITE I DODJITE OPROST DA TRAZITE JOS NIJE KASNO O OMERE ,PROBUDI SE.SVI SMO MI MUAMER ZUKORLIC CJELA BOSNA A I SANDZAK JE UZ MUFTIJU ZUKORLICA.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here