Posle pisanja Sandžakhabera: Mešihat isteruje Latića iz institucija? Na potezu reisu l ulema Kavazović

6
291

Novi Pazar – Na vanrednom zasjedanju održanom 07.09.2013. god. Sabor Islamske zajednice u Srbiji donio je odluku da se traži od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Rijaseta i Fakulteta islamskih nauka da se Džemaludin Latić isključi iz nastavnog procesa FIN-a te da mu se ukinu angažmani u drugim ustanovama i organima Islamske zajednice

sabor zs

Članovi Sabora jednoglasno su osudili nedavni medijski nastup Džemaludina Latića na jednoj sarajevskoj televiziji u kome bezobzirno i neosnovano iznosi potvoru na reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu ef. Cerića, optužujući ga za navodnu saradnju sa jugoslovenskim obavještajnim službama.

Kavazović na potezu
Kavazović na potezu

Sabor traži od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Rijaseta i Fakulteta islamskih nauka da se Džemaludin Latić isključi iz nastavnog procesa FIN-a te da mu se ukinu angažmani u drugim ustanovama i organima Islamske zajednice. Sabor je izričit da čovjek sa ovoliko tendencioznosti i neodgovornosti ne može nositi emanet obrazovanja mladih naraštaja u Islamskoj zajednici.

Podsetimo celu lavinu pokrenuo je naš portal tako što je jedini objavio vijest o gostovanju Latića na OBN televiziji u kojoj je optužio penzionisanog reisu l ulemu Mustafu Cerića da je sarađivao sa UDBOM pod kodnim imenom vezir.

Do sve prilike sada je na potezu reisu l ulema Husein ef. Kavazović čije se odobrenje za ovaj zaključak čeka. A ovog saopštenja mešihata još nema na sajtu Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Sandžakhaber pokušaće da stupi u kontakt sa Džemaludinom Latićem i utvrdi o čemu se radi te će zatražiti od njega da on za naš portal detaljno opiše šta će se desiti ukoliko reisu l ulema Kavazović ne prihvati ovu odluku.

Prof. dr. Džemaludin Latić, profesor na predmetu “bosanski jezik i književnost” (bošnjačka književnost) na fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Džemaludin Latić gostujući u emisiji Reflex na televiziji OBN izjavio je da je bivši reisu l ulema Islamske zajednice u BIH dr Mustafa ef. Cerić bio saradnik UDBE, on je osvrućući se na pitanje novinara da li je Cerić bio saradnik UDBE izjavio da je knjiga koja je objavljena sa imenima saradnika UDBE zapravo materijal koji je iznešen iz arhiva SDB-a i rekao da je knjiga dobar prilog te da je u knjizi objavljeno ono što je izneseno iz Sarajeva te odneto u Široki Brijeg odakle vodi poreklo autor knjige koji je objavio ove informacije.

dzemo latic

Na pitanje novinara da li istina da je Mustafa Cerić bio saradnik UDBE pod kodnim imenom VEZIR Latić je rekao da su to objavile hrvatske novine i da je to Fakat (činjenica) nažalost.
“Narod kojem ja pripadam a ima reisu l ulemu 19 godina a bliski je saradnik UDBE i u mojoj islamskoj zajednici je većina ljudi izdržala gušenje nije porihvatila tu stranu, većina jer je islamska zajednica bila jedina bošnjačka organizacija. Mi nismo imali ništa drugo u toj Jugoslaviji osim Islamske zajednice, mi nismo imali ni svoje ime. Nama je bila ostala jedino Islamska zajednica onda su oni vršili veliki pritisak na nju, ali većina nas se odruprlo tome a oni koji su bili tamo čak su bili u vrhu toga KOS-a negde u Zemunu to sam saznao ali ne mogu da proverim jer nemam više snage da to proveravam. A što je najgore vi nemate snaga u Islamskoj zajednici koje od naših vitara i zekjata koje vernici plaćaju, zapravo plaćaju udbaške aktiviste i službenike oni su i danas ščepali islamsku zajednicu u dobrom delu tako da moj narod (bošnjaci) samo pro forme imaju svoju versku zajednicu, misli da je ima a zapravo nema ukoliko nova administracija sa novim reisu l ulemom nešto učinila” zaključio je Latić.

VIDEO OD 51 MINUTA:

http://youtu.be/6DR5Cq10kmg?t=47m25s

 

6 KOMENTARA

 1. Sve sto je na istini i govori istinu taj kriminalac Zukorlic istera. Zamisli budale, naki dan on poziva Erdogana da pripazi sta radi turski reis Gormez, hahahahaha… Koja je to zivotinja od coveka. Grdni Kavazovic jos pada na Muamerove spletke, a nadamo se ne jos dugo!
  Optuzuje Zukorlic sve bivse sluzbenike Mesihata za saradnju sa Udbom za koje nijedan dokaz ne iznese, a Latic lagano uz argumente iznosi s kim je saradjivao i verovatno jos saradjuje Muamerov sef Ceric, ili pak poslusnik Muamera. Tu su neki cudni dogovori. Svaka cast Dzemaludinu Laticu.

 2. Neznam kakve igre pletu ova struktura obrazovani ljudi. Ali mnogo bolje bi bilo za sviju, da se takmiče u slozi i jedinstvu bošnjačkog čovjeka,,nego ovo što nam sad serviraju. Optužiti nekog za bilo šta je isto kao vode se napiti.

 3. A Komite sto ne napisaste malo za KOMITE hoce Muamer u Sumu ako ga Kavazovic izda slobodno napisite javno je rekao da ce da ide u KOMITE ako ga izdaju Bosna i Kavazovic i da nece predati institucije. Toliko o njegovom jedinstvu

 4. mi nemamo coveka da valja,svi su izdajice i samo svoj interes gledaju.kreni od suljka,rasima,elfica pa zavrsi do omeragica.svokoji u pazaru jedno prica,a kad ode u beograd ,igra kako mu oni tamo svirajuali sta da se radi,kakav je narod,takvog mu i vodju Bog da.trebamo mi sami da se promenimo da bi nam bilo bolje,ali za to ce trebati jos puno i puno vremena.

 5. ČOVJEK SAMO KONSTATOVO ONO ŠTO JE OBJAVIO DRUGI MEDIJ.
  ARGUMENTOVANO IZ ARHIVE UDBE, DA JE CERIĆ SARADNIK UDBIN ŠTO JE NRAVNO GOLA ISTINA.
  A ZUKORLIĆ NAVODNO LJUT, PA I ON JE OKRUŽEN UDBAŠIMA A I SAM JE UDBAŠ.
  JOŠ ZUKORLJE DAO CERIĆU NADIMAK EMERITUS – ISTROŠEN ZA PENZIJE, A NAVODNO LJUT ŠTO JE BIO UDBAŠ.
  PA ETO MU GA TUTIĆ HAJRO UDBAŠ, SAMO ŠTO MU U KRILO NE SJEDNE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here