Norveška ima toliko para da ne zna šta će sa njima

2
120

norway_flag_22784

Norveška je evropska država napretka. Ova nordijska zemlja ima toliko novca da doslovno ne zna šta da radi s njim. Zbog toga pokušava da nađe najbolji način da potroši ogromnu količinu sredstava koje joj donosi nafta, a da pri tom, na duži rok, ne ugrozi ekonomiju.

– Sve države oko nas primorane su da smanjuju troškove. Naš najveći problem je u tome što nam je bogatstvo tako ogromno da postoji opasnost da ga uludo potrošimo na projekte koji nisu dovoljno isplativi – kaže Ejstein Derum, glavni ekonomista DNB banke, najveće u Norveškoj.

Od kraja devedesetih godina, Norveška je odgovorno investirala prihode od nafte u fond koji je, na duži rok, trebalo da obezbedi finansiranje države blagostanja. Fond najčešće ulaže u akcije, obveznice i nekretnine, a da bi se izbeglo “pregrevanje” novac je uglavnom plasiran izvan Norveške.

Na taj način, Norveška je postala najveći državni fond na svetu – 750 milijardi dolara (570 milijardi evra), ili u proseku 1,25 odsto tržišne kapitalizacije svakog registrovanog preduzeća na svetu.

Da bi obezbedila dalji rast fonda, vlada ne sme da povlači više od 4 odsto godišnje – projektovani godišnji profit fonda – da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

izvor: trojka.rs

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here