Nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću

0
53

20130916-133234.jpg

Novo suđenje srbijanskom državljaninu Mevlidu Jašareviću, optuženom da je 28. oktobra 2011. godine izvršio napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, počelo je danas pred Vijećem Apelacionog suda Bosne i Hercegovine, javio je reporter Anadolu Agency.

Jašarević je 6. decembra prošle godine prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu američke ambasade, ali je Apelaciono vijeće ovu presudu ukinulo i 11. jula naredilo pokretanje novog sudskog postupka.

Žalbu na ovu presudu uložili su i Tužiteljstvo i odbrana optuženog. Tužiteljstvo BiH u novom postupku traži izricanje maksimalne kazne od 20 godina zatvora. Državno tužiteljstvo nije željelo prihvatiti prijedlog odbrane o sporazumnom priznanju krivice u slučaju Jašarevića, tvrdeći da ima jake dokaze protiv optuženog.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac kazao je novinarima danas, prije početka novog suđenja, kako očekuje da će obnovljeni postupak trajati najduže dva mjeseca. Dupovac tvrdi da odbrana srbijanskog državljanina, optuženog za terorizam, sada ima puno bolju poziciju nego s prethodnom optužnicom zato što su odbačeni navodi da je bio na čelu terorističke grupe.

„Sada se on tereti za krivično djelo terorizma, što odbrani olakšava. Apelaciono vijeće je utvrdilo da je u prethodnom postupku bilo grešaka u postupku i da odbrani nije bilo dozvoljeno da iznese sve svoje dokaze, Dakle, utvrđena je povreda postupka. Namjeravamo sada iznijeti nove dokaze, a najviše ćemo se osloniti na dokaze vještaka policijske struke“, najavio je Dupovac.

Pojasnio je kako će novi svjedoci svjedočiti o stepenu ugroženosti prolaznika, stanovništva, obezbjeđenja i diplomatskog osbolja tokom napada na američku ambasadu.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine, u popodnevnim satima, iz “kalašnjikova” pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. U nepunih sat vremena ispalio je 105 metaka usljed čega je teško ranio jednog policajca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here