Makić: Rijaset Bosne i Hercegovine ovih dana formira komisiju za razgovore o ujedinjenju islamskih zajednica

2
68

Grupa sandžačkih imama, koji su napustili dvojicu posvađanih muftija, Adema Zilkića i Muamera Zukorlića, već duže vrijeme rade na ujedinjenju islamskih zajednica Srbije. Da je stvaranje “srednjeg puta” koji podrazumijeva izmirenje postojećih islamskih zajednica, ili rađanje treće opcije, daleko poodmaklo, pokazuje nervozna reakcija Muamera Zukorlića, koji je javno optužio beogradsku i tursku čizmu za gaženje Bošnjaka. Ali, on je Ankaru osumnjičio i da finansira imame koji mu otkazuju poslušnost sa po 500 eura mjesečno.

MAKIC
Jedan od odbjeglih Zukorlićevih imama, koji je sa njim imao i fizički obračun, magistar religijske pedagogije Bekir Makić iz Novog Pazara, pripada grupi pokretača Inicijative za ujedinjenje islamskih zajednica na teritoriji Srbije. Da li je ovu grupučine nezadovoljni imami, službenici ili vjeroučitelji u Srbiji koji bi da se kadrovskim smenama, popnu na vlast, ili je riječ o ljudima koji su sjvesni neodrživog stanja među građanima muslimanske vjeroispovesti, zbog podijeljenosti njihovih nebeskih zastupnika u Srbiji?
Makić kaže da je Inicijativa za ujedinjenje islamskih zajednica na teritoriji Srbije potekla iz postojeće dvije islamske zajednice – Zukorlićevog mešihata i Zilkićevog rijaseta i podseća da se Islamska zajednica nije pocjepala prije šest godina zato što su jedni bili za Sarajevo, a drugi za Beograd.

“Pocjepala se zbog nezadovoljstva određenih imama muftijom Zukorlićem. Kada su sa tim izašli u javnost, optuženi su od Zukorlića za izdaju i podrivanje institucije islamske zajednice. Tada je Zukorlić tu grupu imama optužio da su saradnici Beograda, državnih tajnih službi i da su otpadnici od vjere. Oni su, da bi se zaštitili, organizovali novu islamsku zajednicu, nazvanu rijasetom kojim danas rukovodi Adem Zilkić. Činjenica je da po šerijatskom pravu i Ustavu Srbije ne mogu postojati dvije islamske zajednice. Svesni tog amaneta, grupa imama, vjeroučitelja profesora i ostalih službenika kako Zukorlićeve, tako i Zilkićeve islamske zajednice, pokrenula je inicijativu za ujedinjenje”, precizira Makić, ukazujući da je jedinstvena islamska zajednica interes svih vjernika kako u Sandžaku, tako i u Srbiji.

On smatra da je to istovremeno i interes Srbije, jer postojanje više islamskih zajednica ostavlja prostor za nastanak ekstremnih grupacija, koje nisu pod ničijom kontrolom, što destabilizuje prostor Sandžaka, pa i Srbije. Tako u Sandžaku danas postoje dvije islamske zajednice i nekoliko organizovanih grupa koje nisu pod kontrolom nijedne od ove dvije islamske zajednice.
Sada se u Novom Pazaru čuje nešto doskora nezamislivo: da je mogućnost nastajanja “srednjeg puta” i skidanje sa trona Zukorlića i Zilkića, približilo dojučerašnje ljute protivnike. Poznavaoci prilika u Novom Pazaru, ocjenjuju da su svađe i sukobi dvije islamske zajednice u Srbiji, kako i Beogradu, dozlogrdile i zvaničnoj Ankari, koja je dva puta pokušavala da pomiri Zukorlića i Zilkića, preko doskorašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Makić ne negira da njihovu inicijativu podržava dijanet islamske zajednice u Turskoj, kao i rijaset Bosne i Hercegovine, koji ovih dana formira komisiju za razgovore o ujedinjenju islamskih zajednica. On takođe ne negira da se o tome razgovaralo i sa Ljajićem i Ugljaninom.
Makić potvrđuje da je na posljednjoj sjednici Inicijativnogodbora za ujedinjenje islamskih zajednica na teritoriji Srbije, prije nekoliko dana, odlučeno da se o njihovim namjerama upoznaju predsjednik Nikolić, premijer Dačić i vicepremijer Vučić.
“Ovo nije ni turska, ni bosanska, ni beogradska, ni Rasimova, ni Sulejmanova, niti inicijativa stranih službi, kako nam se pripisuje.To je inicijativa potekla iz postojećih islamskih zajednica, koje su dobile podršku Turske “, precizira Makić, koji je nakon sukoba sa Zukorlićem, jedno vrijeme nosio gipsanu kragnu.
I, Makić negira još jednu optužbu Zukorlića: od turskog reis-ul-uleme, odbjegli imami ne dobijaju 500, već 300 eura. I, ne zato da bi dodatno destabilizovali Zukorlića i Zilkića, već da bi otpušteni imami preživjeli bez posla.

Makić: Ne pozivamo Sandžaklije u Siriju
“Nismo pozivali Sandžaklije da ratuju u Siriji na strani pobunjenika, već je Zukorlićev mešihat islamske zajednice u Srbiji prikupljao pomoć za namučeno stanovništvo Sirije i tražio od imama da u džamijama sakupljaju pomoć za izbeglice u Siriji. Kasnije su Zukorlićevi ljudi to zloupotrebili i optužili naš Inicijativni odbor i NVO “Put sredine”, da šalju momke u Siriju, potkrepljujući to video-materijalom koji je nastao sakupljanjem pomoći za Siriju – kaže Makić.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here