Još jedan borac sa Balkana poginuo na ratištu u Siriji

1
298

Tačno devet dana nakon što je objavljeno da je na ratištu u Siriji stradao 41-godišnji  Derviš Halilović zvani Omar iz Zenice, stižu nove vijesti o pogibijama bh. državljana u toj ratom zahvaćenoj državi, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

 

borci u shamu - sirija
borci u shamu – sirija

Prema informacijama portala ”Vijesti Ummeta”, koji je blizak selefijskoj zajednici na Balkanu, u Siriji je ovaj put stradao Emedin Velić (Musena) iz Sarajeva. Još nema službene potvrde o smrti Velića. Naglašava se da je ”još jedan ‘junak-lav’ sa Balkana šehidio u Siriji”.

 

”Brat je pogođen u žestkoj borbi i okršaju sa alevijskim mušricima, u stomak i nogu, prilikom njegovog pokušaja, a kako dolikuje junacima i hrabrima, da ne ostavi i izvuče brata Zubejra Turkmena”, prenosi navedeni portal koji je, također, prošle sedmice prvi je prenio vijest o smrti Halilovića.

 

Dodaje se kako se Velić ”odazvao vapajima sestara muslimanki čija je čast oskrnavljena”, ali i ”nemoćnima, starima i nedužnoj dječici”.

 

Prema istim izvorima, osim stradalog Velića, još jedan borac bošnjačke nacionalnosti, ranjen je u stomak i ”uspješno je operiran i dobro se osjeća”.

 

Uz vijest su prenesene i fotografije na kojima je Velić u društvu Bajre Ikanovića, koji je 2007. godine osuđen za terorizam na Sudu BiH. Ikanović se, također, nalazi u Siriji i navodno je već vio ranjen.

 

Kako je za Anadolu Agency (AA) ranije izjavio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema operativnim saznanjima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini, na ratištima u Siriji učestvuje oko 60 državljana BiH. No, oni koji su bliski spomenutim krugovima navode da je ta brojka i mnogo veća.

 

”Radi se o sljedbenicima selefizma u Bosni i Hercegovini”, kratko je rekao Malagić za AA.

 

Prema operativnim, ali neslužbenim informacijama, u Siriji na strani pobunjenika ratuje i oko 140 Albanaca sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Crne Gore, ali je potpuno izvjesno da je i ta brojka veća.

 

Prije Derviša Halilovića, u Siriji je sredinom maja ove godine poginuo i Zeničanin Muaz Šabić. Među stradalima je i izvjesni Abduldžafar iz BiH. Mediji su krajem maja javili da je u Siriji poginuo i jedan žitelj Gostivara u Makedoniji.

 

Poznato je i ime Eldara Kundakovića, 27-godišnjeg mladića iz Novog Pazara, koji je poginuo je 14. maja u borbama protiv snaga Bashara Al-Asada u Siriji. Zajedno sa njim poginuo je i Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori.

 

Prema izjavama članova porodica nekih od učesnika borbi u Siriji, tamo se nalazi 30-tak Sandžaklija. Jedan od njih je i Mirza Ganić iz Novog Pazara, koji je iz Sirije poručio da se bori ”za slobodu sirijskog naroda”.

 

Tokom ovog mjeseca i još jedan mladić s Kosova, tačnije 22-godišnji  Pajtim Olluri iz okoline Lipljana, poginuo je u ratu u Siriji. Još uvijek nema detalja u kojem gradu je ubijen. Prije njega u borbi protiv režima Bashara Al Assada poginuli su i Naman Damolli iz Prištine i Muhamet Koprova (22) iz Mitrovice. Među Albancima koji su poginuli u Siriji su i Halit Maliqaj (31) iz Tirane, Ermal Xhelo iz  Vlore, Nimetullah Imeri (38) i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeqiri iz Gostivara i Muaz Ahmeti (23) iz Preševa.

1 KOMENTAR

  1. kakvi naivni ljudi, misle da ginu za pravu stvar, oni ne shvataju da ginu za tuđe interese, žao mi ih je, šteta, kome ostavljaju svoju decu ovi ljudi, njegova deca su bila njegov džihad, da je imao mozga, i kakvim vapajima sestara muslimanki se on to odazvao, obične gluposti i propaganda velikih sila, muslimani su danas najeftinije topovsko meso, i to sami idu, neka mu se Allah smiluje, šteta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here