Izgradnjom novog filterskog postrojenja kapacitet 800 litara vode u sekundi.

0
215

U toku su radovi na rekonstrukciji starog I izgradnji  novog filterskog postrojenja, koji će biti završeni za šest meseci, a od velikog značaja su za Novi Pazar, jer će se povećati kapacitet vode.

Prema rečima direktora JKP “Vodovod i kanalizacija “ Hanefije Brničanina,  prvo filtersko postrojenje je pušteno u rad davne 1963. Godine, a novije postrojenje je počelo da radi 1985. Brničanin kaže da u Vodovodu od tada na  vodoprivrednim objekatima, osim na rezervoaru od 5000 kubika, ništa nije rađeno.

“Stekli su se uslovi za izgradnju novog filterskog postrojenja, a to je u okviru radova, koje izvodimo već više od godinu dana. Zbog problema koje imamo u vodosnabdevanju, donator je saglasan da napravimo jedno novo filtersko postrojenje u prvoj fazi, čiji je kapacitet , kao i postojećeg , a to je 275 litara u sekundi.

Biće izgrađena i laguna, koja ima ulogu da vrši taloženje otpadnih voda, koje se sabiraju i akomuliraju iz filterskih polja”, kaže Brničanin.

Brničanin dodaje da su ovi radovi od velikog značaja za poboljšanje vodosnabdevanja u Novom Pazaru.

“ U ovom trenutku poboljšanju vodosnabdevanja doprinosi puštanje u rad buster stanice i to je projekat, koji će trenutno da poboljša situaciju. Izgradnja novog filterskog postrojenja, povećava preradne kapacitete filtera. Dobićemo znatno veće količine vode, koju možemo da preradimo, a to je maksimalnih 800 litara u sekundi, što predstavlja maksimalni kapacitet bustera”, kaže Brničanin.

Ovaj projekat u vrednosti od preko 1.700.000 evra finansira Vlada Luksemburga. Rok za završetak radova na filteru je šest meseci.

video:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here