EU ukida roming?

0
98

BRISEL – EU će sutra predstaviti radikalni plan kojim će uzdrmati telekomunikacioni sektor, a koji je namenjen jačanju jedinstvenog telekomunikacionog tržišta i uklanjanju nepopularnih troškova rominga unutar EU.

Najavljene planove će pred Evropskim parlamentom predstaviti predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, prenosi Frans pres.

Komesarka EU za telekomunikacije, Neli Krus, u poslednjih nekoliko meseci je ukazivala da je od ključnog znacaja da EU sada reaguje ili će u suprotnom izgubiti ekonomsku korist koje potpuno liberalizovani telekomunikacioni sektor može doneti jedinstvenom tržištu od 500 miliona ljudi.

Krusova je u prošlomesečnom izveštaju ukazala da se cene poziva razlikuju od zemlje do zemlje, pa tako poziv u Italiji košta 6,9 evrocenti po minutu, pri čemu u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, raste na 8,8 centi, u Britaniji na 9,7 centi, dok se u Francuskoj naplaćuje 12,7 centi, a u Španiji 13,3 centa.

Centralno mesto u ovim planovima zauzima pitanje ukidanja rominga, odnosno dodatnih troškova naplaćenim korisnicima kada koriste svoje mobilne telefone u inostranstvu.

Krusova se u više navrata založila za ukidanje rominga, a Evropska komisija je saopštila da bi od 2016. trebalo da budu ukinuti svi troškovi rominga.

Foto www.sxc.hu/lusi (ilustracija)

20130910-133708.jpg

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here