Davutoglu: UN u Siriji pravi iste greške kao u Srebrenici jula 1995. godine

2
85

davutoglu-un-u-siriji-pravi-iste-greske-kao-u-srebrenici-jula-1995-godine_trt-bosanski-23269

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pozvao je Ujedinjene narode (UN) da učine sve kako se u Siriji ne bi ponovio scenarij iz Srebrenice kada se UN izvinjavao zbog svojih historijskih grešaka koje su napravili jula 1995. godine dopustivši genocid nad Bošnjacima.

“Kada se dešavao genocid u Srebrenici, UN je nijemo posamtrao sve to. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je 20 godina nakon toga posjetio Srebrenicu i izvinuo se u ime cijele međunarodne zajednice i UN-a”, kazao je turski ministar.

Naglasio je da bi se isti scenarij mogao ponoviti u Siriji ”ako UN hitno ne poduzme neke mjere”.

“Ako sada ne budemo djelovali, opet će neki drugi generalni sekretar UN-a za 20 godina otići u Siriju i u Damask i izvinuti se što je međunarodna zajednica bila pasivna i što na vrijeme nije zaustavljeno krvoproliće u toj zemlji”, istakao je Davutoglu.

Tokom sastanka u uredu Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice u Ženevi, Davutoglu je pozvao UN i susjedne zemlje Sirije da pomognu sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u izbjeglištvu diljem svijeta.

Podsjetio je da je u ratu u Siriji do sada ubijeno više od 100.000 osoba, istakavši kako ”svijet više ne smije mirno gledati da svaki dan umiru civili u toj zemlji”.

“Naš zajednički cilj mora biti spašavanje ljudi, nismo samo ministri, stručnjaci i diplomate. Mi smo prije svega obični ljudi. Dođite u izbjegličke kampove da vidite djecu i žene iz Sirije koji plaču. To je jauk UN-a, to je jauk cijelog čovječanstva”, rekao je Davutoglu.

Na kraju, kazao je da u svijetu politike postoji nešto što se zovu vrijednosti i ljudska svijest.

“Možemo imati različite političke pozicije i stavove u svijetu politike, ali ljudska savjest nam mora pokazati pravac da se dogovorimo. U Siriji je počinjen zločin hemijskim oružjem i to ne smije ostati nekažnjeno”, istakao je Davutoglu.

(izvor: Agencija Anadolija)

2 KOMENTARA

  1. Jao ovoga licemerja…Srebrenicu su zajedno napravile Nemacka, USA i Alija Izetbegovic (svedocenja Sefera Halilovica i Nasera Orica ovo potvrdjuju), i naravno UN snage koje su bile u Srebrenici u tom momentu- sto znaci da prisustvo vojske ne sprecava zllocin nad civilima. A sto ovako osecajno Davutoglu nije pricao o Srbima kojima je bas turski doktor vadio organe i prodavao po svetu…Dosta je vise zaglupljivanja Bosnjaka i iskoriscavanje naseg naroda za belosvetska raskusuravanja.

  2. Prvo i najvaznije pronaci “istinu”ko je nabavio, koristio kemikalije, pa onda definitivno kazniti.
    A sta pricamo ovde kada ima sto cuda sto armije imaju BAS da ubijaju,truju i oslijepe ljude.U danasnje doba to nebi trebalo da bude.
    Sto se tice Srebrenice, zasto ste kukavice i ne spomenete koliko su muslimani pobili civila iz kobajage demilitizovane zone.Nemozete podneti istinu, a istina samo moze resiti probleme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here