Cane: Mihajlović mi tražio 20 miliona evra, pare zahtevao i Tadić!

0
58

Kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

cane subotic mihajlovic tadic

“U celosti pobijam sve navode optužnice. Nisam imao nikakvu potrebu da osnivam fantomske firme i nije bilo nikakvog osnova da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici”, rekao je Subotić izlažući prvi put pred sudom svoju odbranu nakon sedam godina od pokretanja krivičnog postupka protiv njega 2006. godine.

Subotić, koji mesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka, tvrdi da su kampanja i optužbe protiv njega počele u medijima dvehiljaditih, da bi se vlast dočepala njegovih para i imovine.

“Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je 2002. pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene da me ucenjuje i traži velike pare da se istraga ne povede protiv mene”, istakao je Subotić.

Subotić je tvrdio da je Mihajlović “obletao” oko njega i dodao da su svi detalji tih susreta opisani u krivičnoj prijavi koju je ranije podneo protiv bivšeg ministra.

“Mihajlovića niste mogli da razumete šta priča osim kada traži pare. U zavisnosti kako je bio raspoložen tražio je 200.000, 500.000 pa do 20 miliona evra”, ispričao je Subotić.

Prema njegovim rečima, Mihajlović mu je rekao da, iako su zemljaci, on ne može da mu sam reši taj problem, ali da će, ako da novac, moći da pokuša da preusmeri istragu i da lobira da stekne pozitivnu reputaciju u Srbiji.

On je naveo da su do 2006. i drugi razni političari dolazili kod njega i pričali kako će rešiti istragu ali uz koncesije – pare ili drugu kompenzaciju.

“Ja sam sve to pravosuđu Srbije pokušavao da pošaljem preko medija svih ovih godina ali to nije urodilo plodom…”, naveo je Subotić.

Navodeći da je u Srbiji 2006. godine imao investicije vredne više desetina miliona evra, on je naglasio da je preko svog Fonda za razvoj demokratije dao preko milion evra za finansiranje Demokratske stranke.

Međutim, kako je rekao, dve nedelje pošto je dao poslednji novac pokrenut je postupak protiv njega.

Subotić je ispričao da su u više navrata na njega vršili pritisak Boris Tadić i njegovi najbliži saradnici koji su, kako je tvrdio, dolazili kod njega.

U tom kontekstu spomenuo je Mikija Rakića i Vuka Jeremića.

Subotić je takođe detaljno ukazao sudu da je njegova kompanija “Mia ub” imala zvanična prava da se bavi prodajom cigareta, tvrdeći da je poslovao isključivo u skladu sa zakonom.

“Ostvarivao sam velike profite, a obaveze prema državi su bile veoma male – oko jedan odsto i ja sam imao sreću da se tim poslom bavim. Međutim i taj jedan posto je bio obesmišljen zbog velike inflacije devedesetih”, naveo je on ukazujući da iz tog razloga nije imao imao nikavu potrebu da osniva fantomske firme ili radi nešto protivzakonito.

Podsetio je sud da je sedamdesestih godina prošlog veka otišao u Francusku i radio sa konfekcijom… Devedesetih je počeo da osniva firme u Srbiji, a s cigaretama je, kako kaže, počeo da se bavi slučajno pošto mu je jedna makedonska firma dugovala pare.

“Kada sam shvatio da je to dobar i unosan posao obratio sam se i drugim prozivođačima cigareta u inostranstvu. Ostvarivao sam promete koji su se merili milijardama dolara”, naveo je Subotić i dodao da je uredno plaćao poreze i Srbiji i Švajcarskoj u kojoj je to vreme počeo da živi i radi.

Rekao je da mesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka , a ima više kompanija koje se bave različitim poslovima.

Subotić je dodao da ima niz nepokretnosti u Srbiji koje su mu međutim odlukom suda sve privremeno oduzete, kao i u inostranstvu.

On je kazao da ne poznaje nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, koji je jedan od još 13 optuženih u tom procesu.

U pauzi suđenja, koja će biti nastavljeno saslušanjem svedoka, Subotić je rekao novinarima da neće davati izjave, kao i da je srećan što je došao u Beograd i dobio priliku da se lično brani.

Subotiću se do sada sudilo u odsustvu jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica a pritvor zamenjen jemstvom.

Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo da koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here