BNV traži smenu pomoćnika ministra

1
54

Novi Pazar — Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu traži smenjivanje pomoćnika ministra prosvete zbog onemogućavanja uvođenja bosanskog jezika.

Esad Džudžević predsednik BNV
Esad Džudžević predsednik BNV

To veće je u saopštenju navelo da je pomoćnik ministra Zoran Kostić u Dnevniku Radio-televizije Srbije “uputio otvorenu pretnju da će poslati inspekciju direktorima osnovnih i srednjih škola u kojima je počela nastava na bosanskom jeziku”.

Pored toga, Veće je podnelo krivične prijave protiv odgovornih u školskim upravama Kraljeva i Užica i šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru, “zbog zloupotrebe službenog položaja i povrede prava na upotrebu jezika i pisma”.

“Ukazujemo da se nastava na bosanskom jeziku ostvaruje u skladu sa Ustavom, zakonom i izraženom voljom učenika i njihovih roditelja. Pozivamo Vladu Srbije da pruži neophodne garancije i Bošnjacima omoguće nesmetano izvođenje nastave na maternjem jeziku”, navodi se u saopštenju.

Nastava na bosanskom jeziku počela je u ponedeljak u 40 osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, a pohađa je 4.088 učenika prvih i petih razreda osnovnih i prvih godina srednjih ško

1 KOMENTAR

  1. I VAKAT JE BIO POSLE TOLIKO GODINA DA SE GOVORI I UČI NA MATRENJEM BOSANSKOM JEZIKU.
    KO IMA NEŠTO PROTIV NEK SE NAPIJE VODE SA BAŠČARŠIJE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here