Avaz: Zukorlić ultimativno Kavazoviću! U javnost procurelo interno pismo i izvještaj sa imperativima

6
492

Najtiražnije dnevne novine u BIH Dnevni Avaz objavile su danas u svom štampanom ali i web izdanju “USLOVE” koje je Muamer Zkorlić postavio reisu l ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću.

Muftija sandžački Muamer Zukorlić nedavno je Rijasetu Islamske zajednice u BiH dostavio zaključke sa sjednice Mešihata na kojoj je razmatrana inicijativa za dijalog radi vraćanja jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koju je prije dvije godine pokrenula Turska, a kasnije je prihvatio i Sabor IZBiH. 

No, u zaključcima pobrojanim u 13 tačaka, muftija Zukorlić više je u ultimativnom nego u izvještajnom tonu od reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića zatražio ispunjenje brojnih zahtjeva.

U vrhu muftijinih prioriteta našao se zahtjev da ga reis Kavazović zaštiti od predsjednika Uprave za vjerske poslove Turske (Dijanet) Mehmeta Gormeza, kojeg Zukorlić optužuje za pritiske, miješanje u unutrašnje stvari Mešihata te za osnivanje Fonda za finansiranje protivnika Muamera Zukorlića.

 

Iako Zukorlić pismo Rijasetu IZBiH počinje riječima da Mešihat na čijem je on čelu podržava svaku inicijativu za vraćanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, sudeći prema imperativima kojima obiluje njegovo pismeno obraćanje poglavaru IZBiH, jasno je da muftija sandžački pristaje samo na rješenja koja on predlaže.

Šef Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH Ekrem Tucaković kazao nam je jučer da dopis muftije sandžačkog nije razmatran. No, kako “Avaz” nezvanično saznaje, za danas je zakazana sjednica Rijaseta IZBiH, na kojoj će biti riječi i o Zukorlićevim zaključcima.

pismo avaz

6 KOMENTARA

  1. “sto covek poseje to i pozanje”
    Secate li se kako je Muftija zvizducima i pogrdnim povicima docekao “sultana” Redzepa Taipa Erdogana prilikom njegove posete Novom Pazaru…
    Sto je tad posejao sad zanje. Ipak nije Zukorljean toliko pronicnjiv koliko ljudi misle… Nimalo nije bilo pametno udariti na buduceg halifu muslimana….

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here