Džematlije Hadži Šućove i Hadži Eminine Džamije, protestuju zbog smene Imama na BAJRAM – foto

6
260

Nema ni mesec dana kako su meštani novopazarskog naselja Hadžet (Iskra) dobili džamiju koju su uvakufili Hadži Šućo i hadži Emina a već su po pisanju administratora stranice nastali problemi. Naime radi se o protestima građana koji su nezadovoljni smenom imama ove džamije a kako nam je ispričao jedan od meštana radi se o nasilnoj smeni Imama iz Plava Nedžada Mećjahića i dovođenju dugog.

hadzi sucova dzamija

Naš izvor kaže da su “naoružana lica obezbeđenja došla i zauzela džamiju te postavila novog imama koji dolazi klanja, pušta ezan ali građani neće ući unutra jer naoružana lica (obezbeđenje) stoje  ispred božije kuće”. On dalje dodaje da nije bilo nikakvih razloga za smenu starog imama, a kao razlog navodi se to što je “VEHABIJA”.

gradjani protest2

Kako je ustvrdio naš izvor ” jedan od sinova Vakifa smenio je imama i doveo drugoga na mesto građani su juče protestovali jer vakif nije konsultovao džamijski odbor iako je morao i fotografije govore o tome”.

Hadži Šućova i Hadži Eminina džamija otvorena je pre mesec dana, funkcioniše u sklopu Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji a imama je postavio Mešihat a smenio ga jedan od vakifa ovog zdanja zbog toga što je provehabijski orjentisan.

gradjani prottest

6 KOMENTARA

    • Kako bi ti reagovao da neki džemat iz Saudijske Arabije istera imama koji klanja po hanefijskom mezhebu? Kod njih je zastupljen jedan mezheb kao i kod nas; a ako kažeš da njihov mezheb nije ispravan, Allah najbolje zna, ali ja mislim da je to čin kufra. Ja slijedim hanefijski mezheb, ali lično ne vidim zašto čovjek koji slijedi drugi mezheb ne smije stati u mihrab.

  1. Odkad to vakifi imaju probleme sa pameću. Kako sebi mogu uzeti za pravo, da tako ozbiljnu stvar sa kojom veze nemaju, uzmu u svoje ruke , da rešavaju. Hoće, da izgube sav vakuf, koji su darovali. Šta se sve neće pojaviti, dok smo na dunjaluku.

  2. Imam nije vehabija, vec je vakif to slagao i rekao mesihatu da se tu okupljaju vehabije. Ovaj vakif je dzahil brate, stoji ispred dzamije i kaze dzematliji EVO ISTERO SAM TE IZ DZAMIJE KAO STO SAM TE PRE NEKOLIKO GODINA ISTERO IZ FABRIKE RASKE

    • Šta to nekom smeta,, ako vehabija klanja u istom safu sa ostalima,,još posebno ako nikog ne diraju. Zar to neko više vjeruje četnicima.

  3. Ja nisam toliko verski obrazovan, al znam da se Muslimani te pravne skole vredjaju ako ih mi Hanefije nazivamo “vehabije”. Ako je neka sekta “van Islama-anatemisana, unela novotarije u Islam njima je zabranjen i hadzdz. Mislim da,bez obzira na pravnu skolu, a pri tom legalna i u okviru Islamske Ilmije (u nedostatku HILAFETA) nebi trebalo odvajati van dzemata i na njih gledam kao na nasu bracu. Nemojte moji dragi kao u Dragasu da zabranjujete braci dolazak na zajednicki namaz jer se i oni kao i mi zavetuju Allahu dz.s. I prenose odgovornost na istog imama. Ne vidim razlog za mrznju prema ovim ljudima. Ovde tri hiljade kilometara od kuce uopste nemamo problema sa njima, sta vise veoma su ljubazni i dobro obrazovani u islamu.
    Selam svima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here