Danas i preko 40 stepeni: Izbegavajte sunce od 10 do 17 časova

0
222

sunshine2

U Srbiji se danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će najviša temperatura vazduha iznositi preko 40 stepeni.

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su dežurnog lekara u Hitnoj pomoći, građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana.

Potrebno je izbegavati boravak na otvorenom prostoru, na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimati laganu hranu, voće i povrće i unositi dosta tečnosti u organizam, poručio je dežurni lekar.

On je hroničnim bolesnicima savetovao uredno lečenje i terapiju, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se nošenje sa sobom flašice sa vodom, boravak u hladovini, nošenje lagane i komotne odeće, zaštitnih šešira i naočara.

Savetuje se i uzimanje voća i pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju, šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here