Isprebijan vodeći muški aktivista FEMENA (uznemirujuće fotografije)

0
343

Femen_Logo.svg

Vodeći muški aktivista ukrajinskog feminističkog pokreta “Femen” Viktor Svjatski brutalno je pretučen u noćašnjem napadu, saopštila je danas ta grupacija, okrivljujući ruske i ukrajinske specijalne službe za taj napad.

Femen” je ocenio da je taj napad čin zastrašivanja pred posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Ukrajini krajem sedmice zbog učešća na proslavi 1.025. godišnjice prihvatanja hrišćanstva u drevnoj Rusiji, za koju aktivisti tog feminističkog pokreta planiraju proteste.

Svjatski je primljen u bolnicu sa povredama lica, sa sumnjom na prelom vilice, polomljenih zuba i gubitkom krvi u napadu koji se desio noćas u centru Kijeva, navedeno je u saopštenju “Femena”.
Pokret je za taj napad okrivio pripadnike Ukrajinske bezbednosne službe (SBU), Ruske federalne bezbednosne službe (FSB) i njihove kolege iz Belorusije čija bezbednosna služba i dalje nosi naziv KGB, prenela je agencija AFP.

363931_femen-foto-afp-1_ff

Aktivistkinje “Femena” postale su poznate u Ukrajini i van granica te zemlje po isticanju parola na golim grudima u znak protesta protiv diskriminacije žena i drugih kršenja ljudskih prava.
“Femen” je Svjatskog opisao kao “političkog konsultanta” koji radi za tu grupaciju, dok ukrajinski mediji prenose da je on jedan od ideologa tog pokreta.

– Pozvali smo ga da nam pomogne da organizujemo neke projekte nekoliko dana pre posete Putina – rekla je Ana Hutsol, jedna od lidera “Femena” i dodala da je jedan od nekoliko ljudi koji su pretukli Svjatskog vikao “Reci im (ženskim aktivistima Femena) da će one biti sledeće!”.

Putin treba da doputuje u Ukrajinu krajem vikenda kako bi se susreo sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem i prisustvovao ceremoniji proslave 1.025. godišnjice hrišćanstva u Rusiji i Ukrajini.

Očekuje se da će se Putinu pridružiti i ruski patrijarh Kiril koga su prošle godine po dolasku na kijevski aerodrom dočekale aktivistkinje “Femena” s natpisima na golim grudima.
U Kijevu se očekuje i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je takodje meta protesta “Femena” zbog suzbijanja opozicije u svojoj zemlji.

363932_femen-foto-afp-2_ff

Putin se suočio s protestima aktivistkinja “Femena” za vreme posete trgovinskom sajmu u Nemačkoj u aprilu, kada je bio u društvu nemačke kancelarke Angele Merkel.

U saopštenju “Femena” je navedeno da su Putin, patrijarh Kiril i Lukašenko “stari neprijatelji” te grupacije i da je cilj noćašnjeg napada bio da se spreče protesti aktivista zbog njihove posete.

SandzakHaber/Izvor:Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here