Islamski učenjaci: Egipatska vojska mora ostati neutralna

2
69

islamski-ucenjaci-egipatska-vojska-mora-ostati-neutralna

Svjetsko udruženje islamskih učenjaka je, u vezi s nasiljem i krizom u Egiptu, saopćilo da egipatska vojska treba ostati neutralna i nepristrana kako se ne bi proširilo nasilje u toj zemlji gdje već sedam dana traju neredi koji su intenzivirani svrgnućem sa vlasti predsjednika Muhammeda Mursija.
Naveli su da je svrgnuće demokratski izabranog predsjednika neustavan čin i osudili puč koji je izvršila egipatska vojska.
“Želimo da egipatska vojska podrži predsjednika kojeg je narod izabrao. Vojska i političke elite moraju djelovati zajedno. Nikome se ne smije zabraniti da zauzme mjesto na političkoj sceni u Egiptu. Ne zanemarujemo legitimne zahtjeve opozicije u toj zemlji, ali najvažniji su zajednički zahtjevi egipatskog naroda”, kazali su islamski učenjaci.
Oštro su osudili cenzuru medija i donošenje sudske odluke o zatvaranju televizija i drugih medijskih kuća.
“Ne smije se dozvoliti da se zatvaraju televizije i novine. Odmah moraju biti oslobođeni privedeni novinari. Ne smiju se ugroziti demokratska prava i slobode koje su izvojevali egipatski građani tokom revolucije 2011. godine. Muslimansko bratstvo i ostali islamistički pokreti su dio Egipta”, rekli su iz Svjetskog udruženja islamskih učenjaka.
Na kraju su poručili da je protuzakonito svako hapšenje članova i pripadnika Muslimanskog brastva ili bilo koje druge islamističke organizacije i partije.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here