Hiljade ljudi nakon 98 godina iftarilo ratni meni turskih vojnika na Čanakkaleu

2
415

Ifrar

U znak sjećanja na Turke koji su izgubili živote 1915. godine tokom bitke na Galipolju, za vrijeme Prvog svjetskog rata, ispred spomenika šehidima na Čanakkaleu sinoć je upriličen iftar, na kojem je hiljade prisutnih iftarilo isti meni koji su turski vojnici jeli na frontu.

Na iftarskom meniju koji je poslužen sinoć, našla se čorba od pšenice, ječmeni hljeb i voda. Iftaru su prisustvovali i potomci vojnika koji su prije 98 godina učestvovali u bici na Canakkaleu,  a koji su došli iz raznih zemalja, poput Makedonije, Bugarske, Grčke, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Libana, Sirije, Iraka, Palestine, Sudana i Senegala.

Na početku programa, prije iftara, zasađene su sadnice platana koje simboliziraju duh Canakkalea i bratstva, a po kojima je posuta zemlja koju su donijeli potomci vojnika koji su se borili na Canakkaleu, donesena iz različitih zemalja- Makedonije, Bugarske, Grčke, Kosova, Albanije, BiH, Libana, Sirije, Iraka, Palestine, Sudana i Senegala.

2 KOMENTARA

 1. Hvala pripada samo Allahu,stvoritelju svetova.
  Ja sam unuk sehida bitke za Canakale. Mislim da sira Sandzaka javnost mogla da zna neke podatke iz nase istorije.
  Otomanska (Islamska) drzava je narucila tri velika ratna broda u Velikoj Britaniji. Turska je bila neutralna i pokusala da nijedno njeno sredstvo ne bude upotrebljeno na bilo kojoj strani zaracenih zemalja. Brodovi su bili izgradjeni,opremljeni i gotovi za isporuku,sto je znacilo da su ta vojna sredstva imovina Turske.
  Vinston Cercil, tadasnji Ministar rata unesinjenog Kraljevstva je zabranio isporuku ovih brodova. Nasuprot napao je Tursku kako bi obezbedio prolaz kroz Dardanele(Canakale) i Bosfor-centar Istanbula kroz Crno more i zauzimanje Trakije kao vojne odstupnice protiv Bugarske i eventualnu okupaciju Sevastopolja i Azovskog mora (deo Carske Rusije).
  Za napad su upotrebljeni najmanje Englezi ( sem komandnog kadra) Australijanci,Irci,Novozelandjani, Indusi -najvise muslimani iz tadasnje indije danasnjeg pakistana i Bangladesa, Egipta i ostalih porobljenih muslimanskih zemalja.
  Na vest za napad na Tursku BITKA ZA GALIPOLJE GELIBOLU bezbroj patriota lojalnih Islamskoj drzavi dobrovoljno se javlja za odbranu. U skoro svim Nahijama bivaju regrutovani dobrovoljci iz Sandzaka,Kosova,Albanije,Makedonije. I u Goanskoj nahiji je bila regrutovana jedinica sa oko trista (neprovereni podatak) dobrovoljaca.
  Sledi nastavak

  • Nastavak
   Smatram da je potrebno istraziti sve podatke oko pogibije nasih sehida, zarobljenika i ucesnika ove znacajne istorijske cinjenice. Za ostvarenje ovih podataka potrebni su mladji ljudi, istoricari koji znaju Arapsko pismo, jer su dokumenta pisana na tada vazecem muslimanskom pismu Arabici ali na nasem jeziku
   Puno selama
   Molim Allaha, Rahmani Rahim
   Da dzemetom nagradi nase sehide

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here