Engleski Channel 4 emituje Ezan u vrijeme Sufura – video

0
105
Emitovanje ezana u vrijeme sehura tokom mjeseca ramazana, na jednom od najgledanijih engleskih televizijskih kanala – “Channel 4”, naišlo je na pozitivne reakcije muslimanske zajednice u toj zemlji. 
chaneel
Televizijska stanica “Channel 4” od početka mjeseca ramazana emituje sabahski ezan u vrijeme sehura, a osim toga, svakim radnim danom, nakon večernjih vijesti, emituje i kratke filmove pod nazivom “Ramadan Diaries” (Ramazanski dnevnici), u kojima se govori o ramazanskoj svakodnevnici jednog muslimana u Engleskoj. Sabahski ezan svaki dan pogleda u prosjeku između 80 i 150 hiljada ljudi, a program “Ramadan Diaries” između 400 i 500 hiljada gledalaca. Taj engleski kanal svaki dan nakon vremenske prognoze daje i informacije o vremenu sehura i iftara za Englesku.
Ralph Lee, urednik programa na kanalu “Channel 4”, govoreći o ramazanskom programu koji su pripremili, rekao je da imaju za cilj muslimanima koji žive u Engleskoj, ali i onima koji nisu muslimani, objasniti i približiti ramazan koji ove godine pada u duge i tople ljetne dane.
“Postoji potreba da se preispita tačnost veze koja se uspostavlja između islama i terorizma”, rekao je Ralph Lee. Izražavajući nadu da će program koji emituju Englezima pomoći u bolje razumijevanju muslimana, Lee je dodao: “Reakcije i e-mailovi koje sam dobio od muslimana pokazuju da ih se do sada ignorisalo i da su veoma zadovoljni sa ovim što je napravljeno.” Uz pozitivne reakcije muslimana na ramazanski program Channel 4, postoje i grupe ekstremne desnice koje se protive.
Lee kaže i da je “jedna ekstremna manjina” prema njima uputila negativne reakcije te da ta grupa smatra da nije dobro da se u jednoj kršćanskoj zemlji emituje sabahski ezan. Međutim, Lee im odgovara: “Ove reakcije čine još važnijim ono što radimo”.

Glas mujezina na londonskim ulicama 
U ramazanskom programu koji engleski televizijski kanal emituje svako jutro tokom mjeseca ramazana, jedan mujezin se šeće ulicama Londona i zastajući ispred čuvenih londonskih građevina kao što su Big Ben, Tower Birdge, Trg Piccadilly, zgrada Shard, uči ezan za sahab namaz.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here