Amela Terzić – šampionka bez trening staze i svlačionice

0
65

Evropska šampionka u atletici Amela Terzić rekla je danas da trenutno radi u gotovo nemogućim uslovima, ali da gleda unapred i da očekuje pozitivne promene u budućnosti.

“Imamo teške uslove. U stvari, nemamo uslove za trening, počevši od svlačionice koju nemamo. To je problem pogotovo kad je napolju hladno, a pritom imamo i muške i ženske takmičare. Nemamo ni stazu, stalno idemo u Rašku. Snalazimo se kako god možemo, a pokušavamo da se što bolje spremimo”, rekla je Terzićeva Tanjugu.

 

Amela na stazi
Amela na stazi

Ona je nedavno došla do zlata u trci na 1.500 metara na EP u Tampereu za mlađe seniore.

“Motivacija mi je baš potrebna, ali gledam unapred. Mislim da će biti bolje, nadam se tome”, navela je Terzićeva.

Mlada atletičarka navela je da dobija i određenju pomoć od grada Novog Pazara.

“Imam stipendiju od grada, ali nisam potpisala ugovor. Ne znam kad će da mi plate. Nekad redovno plate, a nekad ne, kako kad. Postoje ljudi iz grada koji mi žele dobro, ali nisu tako moćni da bi mogli da mi pomognu”, poručila je Terzićeva.

Njen trener Rifat Zilkić istakao je da je vreme da dobri rezultati koje su takmičari AK Novi Pazar ostvarili poslednjih godina donesu i poboljšanje uslova.

“Vreme da konačno svi članovi kluba dobiju prikladnu prostoriju, naročito važnu za zimski period. Imamo povezane sve generacije, žensku i mušku populaciju. Tu su i materijalni problemi, nepoštovanja kriterijuma koje je sportski savez Novog Pazara usvojio, pre svega odlazak naših atletičara na takmičenja”, naveo je on.

Zilkić je dodao da je važno da država i lokalne sredine vode računa o atletici.

“Nedostatak staze nadoknađujemo odlaskom u Rašku, ali taj grad nam je barem blizu, iako i tu imamo velike finansijske troškove. Moramo tamo da idemo tri do četiri puta nedeljno”, kazao je trener evropske šampionke.

Zilkić je dodao da AK Novi Pazar ima 20 takmičara koji redovno učestvuju na raznim prvenstvima, kao i školu atletike sa 100 polaznika.

“Što se tiče države, imamo Amelu Terzić koja je ispunila sve moguće kriterijume. Ona je pod okriljem države, tu nema problema. Ostali idu na teret lokalne samouprave. To nadoknađujemo na različite načine – sponzorima, donacijama roditelja. Lokalna samouprava zadnjih nekoliko puta uspešno nam je pomogla da vodimo takmičare na pripreme”, objasnio je Zilkić.

On je dodao i da Sportski savez mora da shvati kako i atletičari moraju da imaju određenju novčanu nadoknadu, jer rade na afirmaciji bazičnog sporta i grada Novog Pazara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here