Softić – Ujedinjuju se muslimani na Balkanu

6
152

ujedinjuju-se-muslimani-na-balkanu

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Safet Softić potvrdio je da bi Islamska zajednica u BiH u septembru trebala dobiti novi Ustav, a ne početkom jula ove godine, kako je bilo planirano u ranijim projekcijama.
Članovi Sabora IZBiH su na sjednici 13. aprila dali podršku Prijedlogu Platforme i usvojili plan aktivnosti za donošenje izmjena Ustava Islamske zajednice.
Posao je, kazao je Softić, u završnoj fazi i uskoro se može očekivati javna rasprava u vezi sa amandmanima na novi Ustav IZBiH, što je, također, jedan od zaključaka Sabora.
“Ono kako stvari sada stoje, malo ćemo morati prolongirati sve ove aktivnosti vezano za Ustav IZBiH. Trenutno je taj posao u fazi izrade amandmana i za nekoliko dana amandmani će bit potvrđeni od strane Ustavne komisije, a potom pušteni u javnu raspravu. U ramazanu će biti održana javna rasprava u vezi s amandmanima, tako da ćemo teško prije septembra  imati sjednicu Sabora. Posao izrade prvog drafta amandmana je u nadležnosti reisu-l-uleme, koji je poduzeo šire aktivnosti vezano za izradu istih. Cilj je bio da se konsultira što veći broj stručnjaka iz ove oblasti”, kazao je Softić.
Pojasnio je kako draft amandmana nema nikakvih izmjena u odnosu na Platformu koja je usvojena na sjednici Sabora.
“Tako da se amandmani drže glavnih smjernica koje je platforma dala. Ima tehničkih stvari koji se u amandmanima spominju, a u Platformi nisu bili spomenuti, zbog svog značaja. Uglavnom stoji koncept rada koji je dobio podršku Sabora”, dodao je.
Novi Ustav IZBiH, kako se ocjenjuje, donijet će bitne izmjene u radu Islamske zajednice u BiH. Na nivou Rijaseta IZBiH trebalo bi doći do formiranja nekoliko uprava. Muftije ne bi bile birane u sastav Rijaseta, već bi činile Vijeće muftija ili Ulema medžlis i imali jasno utvrđene nadležnosti unutar IZBiH. Te bi promjene u Platformi unijele značajne novine unutar Zajednice, očekuje se.
Platforma se bavi i odnosima Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori.
U odnosima IZBiH sa zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pa i dijaspori, u Platformi se naglašava ”jačanje organskog jedinstva cjelokupne zajednice”. Otvara se mogućnost da se Zajednica proširi i na neka druga područja. A cilj je, kako je pojašnjeno u IZBiH, uspostavljanje suštinskog jedinstva unutar ovih zajednica.
Promjene Ustava će značiti i obuhvaćanje svih muslimana u BiH i bivšoj Jugoslaviji, izuzimajući Kosovo.
Potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić rekao je da će predstojećim promjenama Ustava IZBiH biti pojačana uloga reis-ul-uleme i da će postojati samo jedna reisu-l-ulema u regiji.
(Agencija Anadolija)

6 KOMENTARA

  1. Neznam kako ima veze Rijaset BiH sa Srbijom.Srbija ima svoj Rijaset.Mi možemo da sarađujemo da se konsultujemo ali raspadom naše bivše zemlje Jugoslavije promjenilo se odnosno nastale su nove IZ kao što su Srbije ,Crne Gore ,Kosova ,Makedonije a vjerujem da će za koju godinu se formirati IZ Hrvatske i Slovenije.Uvlačenjem na silu nečeg što je odavno bilo razdvojeno ne vodi pomirenju nego većim jazom.Razumem da postoji hilafet,pa da o tome pričamo ali danas vidimo realnost svaka država ima svoju IZ i onda ne pravimo problem gde ga nema.Selam

  2. Bosnjaci treba da imaju 1 IZ 1 rijaset a ne 15 ili 150. Ako hoces rijaset u srbiji to znaci onda da si ti srbin musliman a ne bosnjak. Sta mislis zasto imamo srbe i hrvate u Bosni a ne bosance ortodoksne ili katolicke vjeroispovijesti?

  3. A zasto problem ersane. Mi muslimani imamo jedno uze. Za vjernike nema granica i ne treba da priznamo nikakve granice a pogotovu kada se radi o duhovnim stvarima. Islam je jedan a mi mislimani jedna skupina na cijeloj planeti zemlji.Ovo je put ka jedinstvenoj islamskoj zajednici na svijetu.

  4. Adis brate sve sam čuo ali nisam čuo da postoji Bošnjačka IZ ,a nisam takođe čuo da ima ni Srpska IZ.Tako da brate moj ne razumjem šta si htijo da kažeš.Samo ću ti reći da IZ se formiraju na teritorijalnom principu odnosno IZ dotične zemlje kao n.p.r. IZ BiH,IZ Crna Gora,IZ Srbije,IZ Turske,Grčke,Bugarske,Kosova,Albanije…Što još mogu ti reći da Bošnjak,Rom,Goranac,Ačkalija,Srbin… su pripadnici IZS bez obzira na njihovu nacijonalnu pripadnost.A odgovorio bi “noproblemu”,upravu si sigurno da nebi trebalo da ima granica među Muslimanima od Amerike do Japana ali trenutno smo u tom halu da nemamo Hilafet.I dok se ne stvore uslovi IZ se konstituišu na teritorijalnom osnovu.Selam braći ma gdje bili.

  5. Mi nemamo hilafet pa da imamo jednog vodju ali to ne znaci da nam treba reis u svakoj drzavi gdje zive muslimani (bosnjaci). Zamisli sve balkanske zemlje po jednog reisa pa onda sve zapadne pa S.Amerika itd. cemu to vodi osim produbljavanju podjela koja nas samo cini slabijima. Jedan reis koji predvodi muslimane vjernike bosnjackog porijekla (i ostale koji to zele) je vise nego dovoljno i u nasem interesu. Dakle muslimani ne treba da se dijele po teritorijalnom pogledu, posebno mi bosnjaci koji smo ionako slabi i razjedinjeni jer ce nas to samo jos vise oslabiti. we selam

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here