Davutoglu se oglasio – Dvostruki aršini Nemačke?

1
64

davutoglu-reagovao-na-stav-westerwellea-i-njemackog-parlamenta-o-desavanjima-u-turskoj

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu reagovao je na izjave njegovog njemačkog kolege o aktuelnim dešavanjima na Trgu Taksim. Tokom telefonskog razgovora sa njemačkim ministrom vanjskih poslova, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je istakao da je “turska demokratija dovoljno jaka i zrela da ovo pitanje riješi unutar vlastite dinamike”.

Ahmet Davutoglu je reagovao na izjavu Westerwellea i način održavanje sjednice u njemačkom parlamentu u vezi sa dešavanjima u parku Gezi.

“Turska je demokratska država. U tom okviru, svaki građanin može koristiti svoje demokratsko pravo, uključujući i pravo na demonstracije i slobodu izražavanja. Međutim, demokratija je ujedno i režim pravila i postoje zakoni koje svi moraju poštovati”, rekao je ministar Davutoglu u toku telefonskog razgovora sa njemačkim kolegom.

Ističući da je pokazano poštovanje prema mirnim demonstracijama građana u vezi sa parkom Gezi, Davutoglu je kazao da se vanzakonite aktivnosti i postupci ekstremističkih organizacija ne mogu tolerisati.

“Reakcija Njemačke i svih ostalih evropskih zemalja ne bi bila drugačija u sličnim situacijama”, rekao je Davutoglu.

Podsjećajući da je premijer Recep Tayyip Erdogan obavio razgovor sa predstavnicima mirnih demonstranata, Davutoglu je naglasio da je turska demokratija dovoljno jaka i razvijena da sama riješi ovo pitanje.

1 KOMENTAR

  1. Samo čvrsto braćo, cilj krstaša je uvek bio isti – uskratiti muslimanima pravo na slobodno iskazivanje verskih osećanja i prakticiranja vere, pa to sad pokušavaju nametnuti i jednoj muslimanskoj zemlji kao što je Turska kroz kvazi demonstracije. Mnogo se je njima razvio pupak za demokratiju i slobodu mišljenja, gde su da tu istu demokratiju brane u Siriji, Palestini, Mijanmaru kao i u svojim zemljama poput V.Britanije, Francuske, SAD-a? Mislite narod je slep i dozvoliće da opet na presto Turske dovedete jednom MASONA kao što je bio Kemal Ataturk (sramota me što mu je i ime muslimansko) …

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here