Rasim Ljajić: IT sektor najsvetlija tačka srpske ekonomije

1
110

IT sektor u Srbiji iz godine u godinu beleži rast izvoza softvera. Samo prošle godine iznosio je više od 200 miliona evra, a potencijali su znantno veći, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

IT

 

Izvoz softvera iz Srbije 2007. godine iznosio je 62 miliona evra, 2011. godine 166 miliona evra, a 2012. više od 200 miliona evra, naveo je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji značajan potencijal za povećanje prometa u oblasti IT biznisa u Srbiji, istakavši da je vrednost celokupnog srpskog IT tržišta prošle godine iznosila 410 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na period pre krize, kada je to tržište vredelo oko 550 miliona evra. RasimLjajic13

U Srbiji IT sektoru posluje oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, naveo je on i dodao da Srbija u tu privrednu oblast ulaže oko 60 evra po stanovniku.

To je u nivou sa Bugarskom i Rumunijom, značajno više nego u Crnoj Gori, Makedoniji i BIH, mnogo manje od Hrvatske koja ulaže oko 200 evra, a daleko manje od proseka u EU koji iznosi oko 800 evra po stanovniku, obrazložio je.

Ankete pokazuju da se srpska IT industrija kreće između 30. do 50. mesta u svetu, što je jedan od najboljih rezultata koji ima neka srpska privredna grana, kazao je Ljajić.

1 KOMENTAR

  1. Ljajicu, daj ti nama sigurniji, kvalitetniji, brzi i jeftiniji internet a za ostalo ne brini. Ljudi se trude koliko mogu da pomognu ovu nasu drzavu. Ali po nekad je to sve uzaludno ako se i Vi sa Vasim kolegama ne ukljucite u pricu na pravi nacin. Zelimo slobodan internet. Ne zelimo cenzuru. Ne zelimo poskupljenje!
    Ako uradis to za nas svih, bicemo ti mnogo zahvalni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here