Zukorlić – Sa Ugljaninom ako otkloni nepravdu ili se odrekne paravjerske tvorevine! (video)

Novi Pazar – Gostujući na Regionalnoj televiziji muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je uslov svih uslova Sulejmanu Ugljaninu da se odrekne paravjerske tvorevine (Rijaseta) ukoliko želi jedinstvo.
“Islamska zajednica će biti jedinstvena onog trenutka kada oni koji su razbili njeno jedinstvo odustanu od projekta palelne Islamske zajednice” rekao je Zukorlić.
On je pojasnio da su poziv gospodina Ugljanina na jedinstvo prihvatili pozitivno i dodao da kao što su se on i Ugljanin imali oko čega razjedinjavati onda sada “moraju se imati oko čega objedinjavati.
Dakle mi smo se razjedinili oko IZ jer je ta politička grupacija u jednom trenutku napravila historijsku grešku, koja se nikada do tada nije desila. Da je ona svoje političke strukture zajedno sa drugim strukturama iskoristila i napravila paralelnu svoju islamsku zajednicu” rekao je Zukorlić
Muftija je ustvrdio da se moglo osetiti u komunikaciji sa Ugljaninom “da tu postoji neka vrsta kajana ili odustajanja od tog kocepta”.
“Šta su razlozi tog kajanja ili odustajanja neću u to da ulazim. Ali očito je da se i ta politička grupacija suočila sa cjelokupnim besmislom i negativnim posljedicama čak i političkim. Sada možemo praviti jedinstvo tako što ćemo to dvojstvo elminirati i vratiti se na jedinstvenu Islamsku zajednicu” rekao je on i dodao “da je uvijek lakše rušiti nego praviti i da to ne može odmah, ali kao prvi koraci neophodno je da se dese bar deklarativni stavovi da se odustaje od nečega” u ovom slučaju od Rijaseta.
Zukorlić je rekao da je kod Ugljanina tokom pregovora bilo spremnosti da ne može tako brzo. “Ok, ako ne možete tako brzo kada budete mogli, javite se. To je bio naš odgovor” rekao je Zukorlić.
Da li će doći do konkretne podrške od strane Sulejmana Ugljanina Islamskoj zajednici, tačnije njegovo odustajanje od paratvorevine Islamske zajednice čijem je nastajanju on kumovao. Dakle ovisiće dalji razvoj događaja u cilju normalizacije tih odnosa” kaže on.

O saradnji sa Ugljaninom kada otkloni nepravdu!

O mogućoj saradnji liste Jahje Fehratovića sa Sulejmanom Ugljanom nakon izbora za BNV Zukorlić je rekao da ako on bude pitan da će njegov stav biti da “ukoliko lista br.2 gospodina Ugljanina otkloni fleku i nepravdu koja je učinjena Islamskoj zajednici, time se otvara neka mogućnost saradnje”.

Hodže se nisu posvađale zbog blagajne!

Povodom izjave Ugljanina da je Islamska zajednica jedinstvena a da ima dve blagajne Zukorlić kaže da mu to “nije prijatno zvučalo” pogotovo kada neko kao gospodin Ugljanin dolazi na noge u institucije koje on vodi Mešihat i Univerzitet da nudi pomirenje i vraćanje jedinstva a onda kaže da je Islamska zajednica jedistvena sa dvije blagajne što kako kaže “površni gledalac može da zaključi da je nebitna rečenica a to je bitna rečenica jer kaže da su se ti hodže posvađali oko dvije blagajne. E nisu se posvađali oko dvije blagajne nego su se posvađali zato što je jedna politika htjela da ima svoju Islamsku zajednicu. Prema tome je bih preporučio Ugljaninu da ako želi normalizaciju odnosa da se pripazi takvih izjava” rekao je Zukorlić.

Muftija Muamer Zukorlić gostovao je prethodne večeri poslije četiri godine na Regionalnoj televiziji koja je pod kontrolom gradske uprave za koju je tvrdio da je bastilja i pozivao narod da ne gleda tu televiziju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO